Jom Belajar Loghat Terengganu


Siapa-siapa yang luar dari Terengganu yang tak pandai "speaking" Terengganu jom belajar cara cakap Terengganu. Loghat ni sangat unik. Kalau tak pernah dengar mesti pelik je kan? Betul tak kawan-kawan?


Best kalau pandai cakap banyak loghat, baru tak susah nak berkomunikasi dengan orang dari negeri-negeri lain. Kat bawah ni Ammar ada buat kamus dwibahasa untuk anda semua. Kepada yang sudi belajar sila baca kamus ni.


Kerah ketong=sangat keras

Masang rebang=sangat masam

Manis leteng=sangat manis

Berat nanang=sangat berat

Basoh jeruk=sangat basah

Kering garing=sangat kering

Bronok=sejenis kuih yang diperbuat daripada sagu

Panjang jengong=sangat panjang

Pendek ketok=terlalu pendek

Meroh merang=merah terang

Putih leput=sangat putih

Senyum sokmo=sentiasa senyum

Kecek tuwet=sangat kecil

Bapok gong=sangat besar

Besor jalor=dewasa

Samah= 50 sen

Tiga amah=RM 1.50

Masang chetung=bermuka masam

Amacam?Berbelit tak lidah korang?Hahaha..... Selamat belajar "speaking" Terengganu.

{ 10 comments.. read them below or add one }

Ana Mardia Ana Mardia 18 Disember 2010 4:37 PTG
dulu ex boipren penah ajar macam ni:

'mu sohbeng lebong ah..aku tau dah mu sik nawok"

betoi ark?betoi ark?
muahaha
AMMAR YASIR AMMAR YASIR 18 Disember 2010 5:13 PTG
hahaha...ada salah sikit. sik tu patotnya sek
Ana Mardia Ana Mardia 18 Disember 2010 7:36 PTG
oo..haha tp kalau sebut, mmg xdgr bunyi trganu lgsung..haha
AMMAR YASIR AMMAR YASIR 18 Disember 2010 7:40 PTG
hahaha... try ar sebut sampai bunyi Trg
Anisa Hang Tuah Anisa Hang Tuah 18 Disember 2010 9:40 PTG
my ex bf org dungun

beliau ade ckp
"platik gelenyaa.."

haa..cm tu laa

tak pun die ckp cmni

"tak tubekk.."


haishhh
AMMAR YASIR AMMAR YASIR 18 Disember 2010 9:43 PTG
hehehe... lawaknya... tak jadi mcm trg pun anis
iqbalhakimi iqbalhakimi 19 Disember 2010 5:35 PG
orang ganu ker?..hehe..salam kenal =)
AMMAR YASIR AMMAR YASIR 19 Disember 2010 5:48 PG
Yep... orang ganu kite.. salam kenal