18 Dis 2010

Jom Belajar Loghat Terengganu


Siapa-siapa yang luar dari Terengganu yang tak pandai "speaking" Terengganu jom belajar cara cakap Terengganu. Loghat ni sangat unik. Kalau tak pernah dengar mesti pelik je kan? Betul tak kawan-kawan?


Best kalau pandai cakap banyak loghat, baru tak susah nak berkomunikasi dengan orang dari negeri-negeri lain. Kat bawah ni Ammar ada buat kamus dwibahasa untuk anda semua. Kepada yang sudi belajar sila baca kamus ni.


Kerah ketong=sangat keras

Masang rebang=sangat masam

Manis leteng=sangat manis

Berat nanang=sangat berat

Basoh jeruk=sangat basah

Kering garing=sangat kering

Bronok=sejenis kuih yang diperbuat daripada sagu

Panjang jengong=sangat panjang

Pendek ketok=terlalu pendek

Meroh merang=merah terang

Putih leput=sangat putih

Senyum sokmo=sentiasa senyum

Kecek tuwet=sangat kecil

Bapok gong=sangat besar

Besor jalor=dewasa

Samah= 50 sen

Tiga amah=RM 1.50

Masang chetung=bermuka masam

Amacam?Berbelit tak lidah korang?Hahaha..... Selamat belajar "speaking" Terengganu.

10 ulasan:

Ana Mardia berkata...

dulu ex boipren penah ajar macam ni:

'mu sohbeng lebong ah..aku tau dah mu sik nawok"

betoi ark?betoi ark?
muahaha

AMMAR YASIR berkata...

hahaha...ada salah sikit. sik tu patotnya sek

qasehraihan berkata...

kwang kwang kwang..lucu2

AMMAR YASIR berkata...

hahaha... apa yang lucu tu?

Ana Mardia berkata...

oo..haha tp kalau sebut, mmg xdgr bunyi trganu lgsung..haha

AMMAR YASIR berkata...

hahaha... try ar sebut sampai bunyi Trg

Anisa Hang Tuah berkata...

my ex bf org dungun

beliau ade ckp
"platik gelenyaa.."

haa..cm tu laa

tak pun die ckp cmni

"tak tubekk.."


haishhh

AMMAR YASIR berkata...

hehehe... lawaknya... tak jadi mcm trg pun anis

iqbalhakimi berkata...

orang ganu ker?..hehe..salam kenal =)

AMMAR YASIR berkata...

Yep... orang ganu kite.. salam kenal