Resepi Keli Berlada


Gambar dari google


Bahan-bahan
  • 2 ekor ikan keli yang sederhana ukurannya(gaul dengan serbuk kunyit dan garam)



Bahan-bahan untuk sambal
  • 200 gram cili merah(ditumbuk)

  • 1 biji tomato(dipotong empat)

  • 2 biji bawang besar

  • 3 ulas bawang putih

  • 200 gram minyak masak

  • 1/2 biji perahan limau nipis



Cara membuatnya
  • Goreng ikan keli hingga masak dan ketepikan dahulu.

  • Panaskan minyak dalam kuali lain, tumis bawang merah, bawang putih, sehingga naik bau.

  • Masukkan cili merah, air limau nipis dan tomato.

  • Masukkan garam, dan gula secukup rasa. Tuangkan ke atas ikan keli yang digoreng tadi.

  • Taburkan bawang besar yang dipotong bulat sebagai hiasan. Siap untuk dihidangkan.

4 comments.. read them below or add one

nora nora 14 Januari 2011 12:45 PTG
hebat ar ko pandai masak

ko ni leh jadi jejaka terhebat di pasaran wohhh,
AMMAR YASIR AMMAR YASIR 14 Januari 2011 12:55 PTG
Hahahaha.. ada-ada je si nora ni. Biasa je kalau lelaki masak.
kak ina kl kak ina kl 29 Jun 2011 8:13 PG
gambar ni cam akak punya ajer
AMMAR YASIR AMMAR YASIR 30 Jun 2011 1:05 PG
@kak ina kl Opss!!! Akak punya ke? sori... Ammar search dekat google je