17 Feb 2011

Cara Mudah Mengenali Barang Tiruan




Tak sia-sia pergi kelas petang tadi walaupun masuk lewat sebab terlalu asyik blogging. Petang tadi kelas Purchasing Management(Pengurusan Pembelian) iaitu subjek yang best untuk sem ni sebab Pensyarah yang ajar tu best lah. Tadi dia ajar pasal definisi pembelian. Ada info yang menarik yang Ammar dapat dari kelas tadi untuk dikongsi dengan anda semua iaitu cara untuk mengenali barang tiruan dengan mudah dan cepat dan tidak perlu menggunakan pengimbas barcode macam gambar kat bawah ni.



Kita sering tertipu dengan barang yang tiruan ataupun barang original. Sebagai contoh banyak barang-barang yang dibeli kurang bermutu dan tidak berkualiti sebagai contoh barang dari China. Cara mudah untuk kesan barang itu tiruan atau original adalah dengan melihat barcode barang itu seperti contoh gambar diatas ini. Gambar diatas menunjukkan barang keluaran dari negara Taiwan. Bagaimana Ammar dapat mengetahui barang ini dari Taiwan? Senang sahaja caranya dengan mengetahui barcode itu.



Setiap negara mempunyai barcode tersendiri dan barcode itu tetap dan tidak boleh ditipu. Jika di scan menggunakan alat pengimbas barcode di bawah ini kita tidak dapat lagi menipu barang itu original atau palsu. Mungkin anda tertanya-tanya macam mana nak dapatkan alat pengimbas ini untuk kesan barang tiruan. Usah risau kerana anda tidak perlu membeli alat ini untuk mengesan barang tiruan tetapi anda perlu menghafal atau mengetahui barcode itu datang dari negara mana. Di bawah ini Ammar senaraikan barcode mengikut negara.



China: 690******- 692*******

USA&Canada: 00******- 09*****

Taiwan: 471******

Perancis: 30****- 37****

Japan: 49****

United Kingdom: 50*****



* adalah tanda bla...bla...bla.....
- adalah tanda sehingga...



Cukup jelaskan penerangan Ammar ni? Selamat mencuba dan jadilah pengguna bijak.






22 ulasan:

lynn angel berkata...

waahh.. info yg menarik.. tq for the sharing.. ^___^

SaYraH WonDerLanD berkata...

wah wah wah..thx utk info ni
kena print bar code tu
pastu waktu shopping kene tgk!
baru la tak terkena beli barangan tiruan !

A.s.t.i.n.a berkata...

tak sempat nak menengok pun kalau membeli..

s.y.a.r.q berkata...

owh.pernah dengar pasal barcode ni dulu.tapi tak penah hafal pon, setiap kali beli, lupa nak tengok bar code.

ngeeeee.SO, next time kene tgok barcode dulu.Thanx sbb mengingatkan!!
(^_^)

qasehraihan berkata...

wah nice info~!:-)

http://qasehraihan.blogspot.com/2011/02/single-but-not-available.html

Wafiy Suzly berkata...

thanx 4 sharing..

MiSs F.A berkata...

thx for the info ^.^ x penah tau pun..huhu

chii berkata...

mak aih..nk kena ingt no2 la plak kan..ehehe...

rizaros berkata...

maceh bg info :)
salam pkenalan.. dah follow.. jom follow sy jgak.. datang dr blog abg ben :) maceh..

Awan Biru berkata...

Nice entry.
Kalau produk Malaysia bermula dengan 955 dan ada juga 977.

AMMAR YASIR berkata...

lynn angel: Welcome

AMMAR YASIR berkata...

SaYraH: Welcome..ok jugak buat mcm tu..hehehe

AMMAR YASIR berkata...

A.s.t.i.n.a: Tapi kalau beli barang mahal wajib tengok tu

AMMAR YASIR berkata...

s.y.a.r.q: Welcome..cubalah hafal barcode tu..ngee

AMMAR YASIR berkata...

qasehraihan: Thanks

AMMAR YASIR berkata...

Wafiy Suzly: Welcome Wafi

AMMAR YASIR berkata...

MiSs F.A: Welcome..kena ambik tahu hal ni

AMMAR YASIR berkata...

chii: Bhahaha..cuba lah ingat

AMMAR YASIR berkata...

rizaros: Terima kasih sebab follow Ammar

AMMAR YASIR berkata...

Awan Biru: Terima kasih

khairulnissa muhamadkhir berkata...

dis is what i'm looking 4 .. tq

NONTON FILM ONLINE berkata...

makasih gan buat penjelasanya,,,
saya jadi paham,,dan bisa membedakan,,