3 Mac 2011

Assignment Perakaunan Pengurusan


PENGEKOSAN BERDASARKAN AKTIVITI (ABC)
Merupakan satu kaedah pengkosan yang mengumpulkan kos overhed untuk setiap aktiviti. Kos tersebut dikenakan/diperuntukkan/diagihkan kepada produk berdasarkan aktiviti yang diperlkan olehnya seperti penyediaan pesanan, masa penyimpanan dan jam mesin oelh sesuatu produk yang dikeluarkan.
Kewujudan kaedah ABC adalah disebabkan oleh kelemahan sistem pengkosan tradisional. Kaedah ini direka untuk menyediakan maklumat kos yang dapat membantu pengurus di dalam membuat keputusan strategik dan taktikal. Sistem ini juga lebih berdaya saing dan memberi gambaran sebenar serta dapat mengagihkan kos kepada produk dengan lebih tepat.
KELEBIHAN ABC
· Memberi perkaitan yang munasabah sebab dan kesan antara kos dan aktiviti kos yang digunakan, seterusnya kepada objek kos. Dengan ini ketepatan kos keluaran dapat dijamin.
· Dapat mengelakkan berlakunya keadaan di mana produk standard dan mudah dikeluarkan kelihatan merugikan manakala produk yang kompleks kelihatan menguntungkan.
·
KELEMAHAN ABC
· Rumit kerana sistem ini memerlukan pihak pengurusan mengangarkan kos bagi setiap pusat kos dan mengenalpasti penggerak kos bagi pusat tersebut.
· Kadar kos aktiviti perlu sentiasa dikemaskini.
· Terperinci dan sangat mahal untuk dilaksanakan serta sukar untuk difahami.
FUNCTION AND COMPARISON BASED COSTING ABC
TRADITIONAL
ABC
Only manufacturing costs will be assigned to product
Both manufacturing & non-manufacturing costs can be assigned to products
All manufacturing costs-DM, DL & overhead will be included
Some manufacturing costs may be excluded from product costs
Only traditional overhead costs pool are used
A number of overhead costs pools are used each of which is allocated to products & other cost objects using its own unique measure of activity
Traditional allocation bases used are DL hours, machine hours, volume, % of material costs.
The allocation bases often from differ from those used in traditional costing systems
Overhead rates based on budgeted capacity
Overhead rates or activity rates may be based actual capacity used
FORMULA KADAR OVERHED PRATENTU SATU KADAR
Kadar overhed pratentu(r)= Jumlah anggaran kos overhed
Jumlah anggaran asas atau penggerak aktiviti
Overhed diserap= r x asas atau penggerak aktiviti sebenar
FORMULA KADAR OVERHED PRATENTU DAN OVERHED DISERAP
Kadar overhed pratentu(r) aktiviti A= Belanjawan kos overhed aktiviti A
Belanjawan aktiviti penggerak A
Overhed diserap bagi aktiviti A= r x penggerak aktiviti A sebenar

4 ulasan:

Mas-Azi-Mah berkata...

HAIYAAAAAAAA TAK FAHAM =.='''''''

btw. GOOD LUCK dengan ape yang kau lakukan ni.. hehehe


PENGALAMAN BERSAMA 2 ORANG BAYI COMEL

AMMAR YASIR berkata...

Bhahaha....lalalalala... Thanks

nabila izyani berkata...

pergh.. siap boleh buat rumusan tentang akaun pengurusan.. hebat..

aku pun da lupe daa.. nseb bek da abis exam..hihi

AMMAR YASIR berkata...

@nabila izyani bestlah dia dah hbis exam...nk jugak