18 Mac 2011

Cara Pantas Mendapat Follower Blog Yang Ramai


Gambar hiasan



Mungkin ramai yang tertanya-tanya macam mana nak dapat follower blog yang ramai dengan cepat kan? Biasanya blogger-blogger baru lah sering tanya soalan ni. Kata orang ilmu kalau berkongsi lagi bagus dan lagi bertambah ilmu yang kita ada tu. Kali ni Ammar nak kongsi dengan anda semua macam mana cara pantas untuk dapat follower blog yang ramai. Caranya sangat mudah jika kita ada kesungguhan.



Cara pertama rajin blogwalking dan tinggalkan jejak pada shoutbox. Cara ini sangat mudah dan berkesan kerana perlu tinggalkan jejak je. Walaupun mudah dan berkesan tetapi peratus untuk dapat follower melalui cara ni agak sedikit kerana bukan semua blogger suka kesan orang yang datang ke blog mereka dengan cara ni. Biasanya shoutbox tu cepat berjalan dan susah nak kesan siapa yang datang. Shoutbox biasanya memaparkan link blogger yang terbaru sahaja.



Cara kedua adalah blog walking dan komen pada entri blog orang yang kita lawati. Komen tu mesti komen yang kena pada tajuk atau cerita entri blog tu. Jangan sesekali komen ke laut yang tak ada kaitan langsung dengan entri tu. Ingat! Dalam hal ini kita perlu jaga supaya nama kita tak buruk. Jangan sampai blogger lain cop kita ni blogger tak ikhlas. Blogger lain boleh kenal siapa yang ikhlas komen pada blog mereka. Jangan nak tipu-tipu, berdosa. Komen biar ikhlas.



Cara seterusnya adalah blogwalking dan follow seberapa banyak blog orang lain. Cara ini sangat berkesan kerana dah banyak kali Ammar buat dan hasilnya sangat memberangsangkan. Tiap-tiap hari Ammar akan follow blog yang Ammar belum follow. Biasanya peratus tinggi untuk dapat follower dengan cara ni adalah dari blog baru dan mempunyai follower yang sedikit. Kenapa? Sebab blog macam ni biasanya akan memcari seberapa ramai kawan atau rakan blogger untuk bertapak di dunia blogger.



Selain itu buat segmen atau contest untuk meningkatkan follower secara mendadak. Tahukah anda kenapa blog Ben Ashaari dapat follower yang ramai? Rahsianya adalah segmen dan contest. Segmen dari blog Ben Ashaari sangat berkesan menarik follower yang ramai kerana setiap segmen yang dibuat sangat unik dan menarik. Sebagai contoh, Ben Ashaari buat segmen dan ramai blogger lain buat entri pasal segmen tu, secara automatik blogger lain tolong promosikan blog Ben Ashaari dan peluang untuk dapat follower lebih cerah. Ben Ashaari sangat bijak kerana berfikir menang -menang dalam hal ini. Macam mana? Dalam segmen kedua-dua belah pihak akan mendapat manfaat bersama. Blogger lain tolong promosikan blog Ben Ashaari dan Ben Ashaari pulak tolong promosikan blog blogger lain.



Cara yang lebih bagus dan pantas untuk dapat follower yang ramai adalah gabungkan semua langkah-langkah diatas. Blogwalking, tinggal jejak di shoutbox, komen entri, buat segmen, follow blog orang lain Insyaallah anda akan mendapat follower yang ramai jika selalu buat langkah macam ni. Jangan mengharap orang follow blog kita jika kita tak follow blog orang. Berfikiran menang-menang Insyaallah berjaya. Selamat mencuba.

74 ulasan:

Woofer Storm berkata...

thank infonya

Princess Nur berkata...

nice entry ammar..thanx ya!

apezs shah berkata...

salam

yes betol2 caranya..
ada juga buat mcmtu..
cuma blog ni ada masalah dah.. mcm setan ase haish.. hah terlepas geram kat sini lak.

thanks info ni.

miss irah berkata...

tQ 4 da info.. mmg tgh cri tips ni... ngee~

saya_arief berkata...

dah lame xbikin aksi pollow memollow nie.

KEBURUKAN BILA TAKDE LETRIK

micky eyqa berkata...

thanks info yang amat berkesan.. tp eyqa tak suka sgt kalau org tinggalkan jejak kat shoutbox..

penadigital berkata...

blog setahun jagung kenalah kerja keras sikit, hari2 mesti mau bw.. singgah sini & baca entry ni & terima kasih atas tips2 ni

nora berkata...

tunjuk ajar ku sifu!!
(comment aku ada kena mengena ngan tajuk tak??? :p)

Golden Rose berkata...

good info...thanks

nick_riena berkata...

thanks 4 sharing the info...sgt2 menarik dan berguna utk blogger baru cam i ni.. ;-)

A.s.t.i.n.a berkata...

nak buat semua tu kena ada semangat... saya dah hilang semangat tu..

purplelove berkata...

thx 4 the info.. :))

Awan Biru berkata...

Terima kasih atas infonya.
Awan takut nak follow blog banyak-banyak sebab nanti tak sempat nak baca semuanya. Tak pasal-pasal nanti kena cop yang bukan-bukan.

NuraienZ berkata...

terima kacih bagi info....saya ni budak baru je buat blog...heheheh...

nadiah yaya berkata...

wuhuuu klw org yg rjn on9,leh la nk bw slalu...tp slalu org klw dh femes, xnk dah singgah blog2 capok ni..huhu

arfah berkata...

memang berguna tips macam ni..terutamanya orang baru hendak menapak macam saya ni..terima kasih :)

jarum sireh wedding planner berkata...

terima kasih ats tipsnya..sy ni baru lagi berbloging..harap korang dapat jadi follower sy..hehe..tq..jarumsireh.blogspot.com

alimi berkata...

thanks untuk info nie..
baru jew berjinak2 dalam dunia blog nie

http://greenmediablog.blogspot.com

~puteri sara~ berkata...

assalamualaikum..
terima kasih ya atas tips2 tsebut..
http://puteri-bicarahati.blogspot.com
follow me ya...
hehehe

♫ Muhd Fyedaues ♫ berkata...

thanks ammar...!!

senyumsahaja berkata...

thanks for the tips..same-same follow ye..:)

Mala Nasohah berkata...

Nice tips

ceciter berkata...

thanx bro... great tips..

AR-Mujahid berkata...

Perlu ke follower ramai ammar? tetiba je tanya soalan yang bg ammar marah?hehee...
Apa Guna Kalau Follower Ramai

kurtjagung berkata...

thank bro entry yg berguna tuk org bru cm aku ni=)

Minah Gedeban berkata...

Thanks bro... I follow U... U follow me..

Minah Gedeban berkata...

Nice Entry

aku dan die berkata...

hai..nak promote blog sndri..hehe

http://buttercreamer.blogspot.com/

MeLaTi PuTiH berkata...

Haiii...^_^
tHanx 4 the inf0..g00d 4 starter like me..hehe
Already be y0ur f0ll0wer.
Salam perkenalan.

~> http://lunayu23.blogspot.com/

rabaon berkata...

Terima kasih...banyak maklumat boleh dipelajari

http://rabaon.blogspot.com/

Hanif Faisal berkata...

thanks beb...bru gua thu...

Shakirah Faisal berkata...

hebat arrr....nak gak rmai follower....huhuhu...

nurrul madihah berkata...

thanks bagi ilmu :)

nurrul madihah berkata...

entry yang berguna :)

Ainie Hafizan berkata...

nice entry ...
done follow u ..

jangan malu jangan segan follow saya yek ... ^^

http://ainielavender.blogspot.com/

Sharwati Khalid berkata...

thanks ammar.

Shasha Ng berkata...

Thanks ! Saya pun baru jer nak berjinak dalam blog ni . I have followed u just now . If u don't mind , follow my blog okay ? Hehe.

http://dapurbersepah.blogspot.com

Hennyza Faisal berkata...

Thanks for the info..
Saya suka part yang buat contest tu..tp mcm mn kte nak tarik crowd utk join kte nyer contest???

& kalau free-free silalah ke blog saya @ http://www.hennyzafaisal.com

Fara Dina berkata...

hehe..tiba2 ke sini sbb saja2 search petua nk ramaikan folower..bukan apa..sepi je blog sy..sowang je folow haha..baru buat..hehe..jgn lupa folow saya ye..kwn2!!

Asura abdul rahman berkata...

Thnks for the info...saya akan cuba ..moga2 lepas ni akan berhasil

sudi2 visit my blog:
http://syura-hijriah.blogspot.com

tq:D

Sheila Make-up Artist berkata...

thnks

Mastura Muhamad berkata...

thanks utk info yg sgt2 berguna nie..
mmg baru pun dlm dunia blog nie.so, byk lg kena blaja dari sifu2...
jemput2 follow blog kak masz yea..
http://kedaiibudanbayi.blogspot.com/

amirul fiq berkata...

Mmg membantu info ni...klau tk keberatan follow blog sya
Fiqbakerys.blogspot.com

U_qey Blogger berkata...

Thanks bro ... mmg terbaek arh !!

biolife berkata...

Thanks! Info yg sgt berguna bt blogger yg br mcm sy ni....

shark bp berkata...

Good info..korg yg comel2 tu meh la follow blog sy..br je belajar buat ni..follower pn xde lg...huhu..thanks yeahh..
Peace no war

shark bp berkata...

Shahadzuan.blogspot.com lupe pulak..hihi

huda berkata...

terima kasih atas tips-tipsnya ya,,,

Kakcikwaniey hazwani berkata...

thanks for sharing . . singgah ke blogs saya jugak yer http://kakcikwanieys.blogspot.com

Yusran Kakarot berkata...

Nice tips!

Boleh singgah blog sy juga
Http://www.komsetikoriginal2u.blogspot

sherllie olga berkata...

Thanks the info. Nak jadi macam korang. Blogger ramai follower. im newbie taktahu apa2 lagi. blog pun still in progress... win wink ada masa tengok blog kite ye . ty
http://mimiesherllie.blogspot.com/

Nad Ashari berkata...

Menarik info tu. Dah lame buat blog tapi x ramai yang follow hahaha sedih jee.. pape pun nice tips

Azira Ibrahim berkata...

Nanti tengok blog saya ye...saya baru je blaja buat blog...tenkiu....http://shoppingonlinemacammacamada.blogspot.com/?m=1

yumi mely berkata...

Info yg sgt menarik utk blogger br mcm sy..sudila ke http://yumimelybeuty.blogspot.com/

Bil berkata...

Good info .. btw, I'm newbies .. Nanti terjah lahh blog bil .. tengok apa yang patut ... .

abilmokstory.blogspot.com/2014/12/13-bentuk-pulau-paling-pelik-yang-wujud.html

Ainie Farhana berkata...

Thank 4 the info yet sy pun baru jgk
Xde kwan lgi ...tpi sy ttp minqt untuk brblogger SBB sy suke menulis

Ainie Farhana berkata...

Thank 4 the info yet sy pun baru jgk
Xde kwan lgi ...tpi sy ttp minqt untuk brblogger SBB sy suke menulis

Asma Supardi berkata...

Follow me ;) hehehe... #newbie
asmasupardi.blogspot.com

ღ Simple Ladygirl ღ berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
ღ Simple Ladygirl ღ berkata...

Thanks, saya pun kira baru ja dalam berblogging.thank for da info

Follow me
lilgurlzcool.blogspot.com :D

kathy jem berkata...

Tips yang sangat membantu..terima kasih.. =)

Bro Ley berkata...

Tips yang menarik. Saya juga newbie dalam berblogging. Jemput la ke blog saya:

Cas Positif: Perbezaan harga minya dulu vs sekarang

Farahana Nabilah berkata...

Thanx for d tips.. saya masih baru n entri ini sangat padat, berguna n ringkas.. harap la blog kali ni dpt follower :)

Budak POYO berkata...

Info yg sangat membantu. Saya pun sedang mencari follower maklumlah saya budak baru belajar. Salam kenalan..

Ray sha berkata...

good info..tq

Tanpa Nama berkata...

tq for info

niaganiaga berkata...

tq good info

farhanna annahraf berkata...

Tq..alhamdulillah..semoga dapat dipraktikkan

farhanna annahraf berkata...

Tq..alhamdulillah..semoga dapat dipraktikkan

lehan91 berkata...

Hi.

Can follow my blog http://ceritadaripadaku.blogspot.my/ Huhiiii. Thanks.

Matdin berkata...

wahh.. ramainya follower kat sini.. nak join jugak la.. hee..

jom pakat jenguk sini hehe

Matdin berkata...

nak follow mcm mana ni? hehe.. x nampak pun

jom pakat jenguk sini hehe

Zudin Rozi berkata...

Terima kasih banyak-banyak, tips yang menarik buat blogger baru seperti saya.
kalau ada masa lapang lihatlah blog saya http://jemarikongsi.blogspot.my/

blog ini saya buat khas untuk artikel ilmiah, koleksi penulisan, tips-tips dan ebook,
buat masa ni belom ada pos lagi, akan ada yang menyusul selepas ini,, hihihi,
tq :)

ora adzlin berkata...

good tips ! tq !! :)