Cara Pantas Mendapat Follower Blog Yang Ramai


Gambar hiasan



Mungkin ramai yang tertanya-tanya macam mana nak dapat follower blog yang ramai dengan cepat kan? Biasanya blogger-blogger baru lah sering tanya soalan ni. Kata orang ilmu kalau berkongsi lagi bagus dan lagi bertambah ilmu yang kita ada tu. Kali ni Ammar nak kongsi dengan anda semua macam mana cara pantas untuk dapat follower blog yang ramai. Caranya sangat mudah jika kita ada kesungguhan.



Cara pertama rajin blogwalking dan tinggalkan jejak pada shoutbox. Cara ini sangat mudah dan berkesan kerana perlu tinggalkan jejak je. Walaupun mudah dan berkesan tetapi peratus untuk dapat follower melalui cara ni agak sedikit kerana bukan semua blogger suka kesan orang yang datang ke blog mereka dengan cara ni. Biasanya shoutbox tu cepat berjalan dan susah nak kesan siapa yang datang. Shoutbox biasanya memaparkan link blogger yang terbaru sahaja.



Cara kedua adalah blog walking dan komen pada entri blog orang yang kita lawati. Komen tu mesti komen yang kena pada tajuk atau cerita entri blog tu. Jangan sesekali komen ke laut yang tak ada kaitan langsung dengan entri tu. Ingat! Dalam hal ini kita perlu jaga supaya nama kita tak buruk. Jangan sampai blogger lain cop kita ni blogger tak ikhlas. Blogger lain boleh kenal siapa yang ikhlas komen pada blog mereka. Jangan nak tipu-tipu, berdosa. Komen biar ikhlas.



Cara seterusnya adalah blogwalking dan follow seberapa banyak blog orang lain. Cara ini sangat berkesan kerana dah banyak kali Ammar buat dan hasilnya sangat memberangsangkan. Tiap-tiap hari Ammar akan follow blog yang Ammar belum follow. Biasanya peratus tinggi untuk dapat follower dengan cara ni adalah dari blog baru dan mempunyai follower yang sedikit. Kenapa? Sebab blog macam ni biasanya akan memcari seberapa ramai kawan atau rakan blogger untuk bertapak di dunia blogger.



Selain itu buat segmen atau contest untuk meningkatkan follower secara mendadak. Tahukah anda kenapa blog Ben Ashaari dapat follower yang ramai? Rahsianya adalah segmen dan contest. Segmen dari blog Ben Ashaari sangat berkesan menarik follower yang ramai kerana setiap segmen yang dibuat sangat unik dan menarik. Sebagai contoh, Ben Ashaari buat segmen dan ramai blogger lain buat entri pasal segmen tu, secara automatik blogger lain tolong promosikan blog Ben Ashaari dan peluang untuk dapat follower lebih cerah. Ben Ashaari sangat bijak kerana berfikir menang -menang dalam hal ini. Macam mana? Dalam segmen kedua-dua belah pihak akan mendapat manfaat bersama. Blogger lain tolong promosikan blog Ben Ashaari dan Ben Ashaari pulak tolong promosikan blog blogger lain.



Cara yang lebih bagus dan pantas untuk dapat follower yang ramai adalah gabungkan semua langkah-langkah diatas. Blogwalking, tinggal jejak di shoutbox, komen entri, buat segmen, follow blog orang lain Insyaallah anda akan mendapat follower yang ramai jika selalu buat langkah macam ni. Jangan mengharap orang follow blog kita jika kita tak follow blog orang. Berfikiran menang-menang Insyaallah berjaya. Selamat mencuba.

{ 74 comments.. read them below or add one }

Princess Nur Princess Nur 18 Mac 2011 7:58 PG
nice entry ammar..thanx ya!
apezs shah apezs shah 18 Mac 2011 8:07 PG
salam

yes betol2 caranya..
ada juga buat mcmtu..
cuma blog ni ada masalah dah.. mcm setan ase haish.. hah terlepas geram kat sini lak.

thanks info ni.
miss irah miss irah 18 Mac 2011 8:21 PG
tQ 4 da info.. mmg tgh cri tips ni... ngee~
micky eyqa micky eyqa 18 Mac 2011 9:21 PG
thanks info yang amat berkesan.. tp eyqa tak suka sgt kalau org tinggalkan jejak kat shoutbox..
penadigital penadigital 18 Mac 2011 9:42 PG
blog setahun jagung kenalah kerja keras sikit, hari2 mesti mau bw.. singgah sini & baca entry ni & terima kasih atas tips2 ni
nora nora 18 Mac 2011 9:49 PG
tunjuk ajar ku sifu!!
(comment aku ada kena mengena ngan tajuk tak??? :p)
nick_riena nick_riena 18 Mac 2011 10:35 PG
thanks 4 sharing the info...sgt2 menarik dan berguna utk blogger baru cam i ni.. ;-)
A.s.t.i.n.a A.s.t.i.n.a 18 Mac 2011 12:37 PTG
nak buat semua tu kena ada semangat... saya dah hilang semangat tu..
Awan Biru Awan Biru 18 Mac 2011 7:43 PTG
Terima kasih atas infonya.
Awan takut nak follow blog banyak-banyak sebab nanti tak sempat nak baca semuanya. Tak pasal-pasal nanti kena cop yang bukan-bukan.
NuraienZ NuraienZ 26 April 2011 5:54 PTG
terima kacih bagi info....saya ni budak baru je buat blog...heheheh...
nadiah yaya nadiah yaya 21 Mei 2011 11:29 PTG
wuhuuu klw org yg rjn on9,leh la nk bw slalu...tp slalu org klw dh femes, xnk dah singgah blog2 capok ni..huhu
arfah arfah 5 Jun 2011 11:41 PTG
memang berguna tips macam ni..terutamanya orang baru hendak menapak macam saya ni..terima kasih :)
jarum sireh wedding planner jarum sireh wedding planner 23 Jun 2011 8:56 PG
terima kasih ats tipsnya..sy ni baru lagi berbloging..harap korang dapat jadi follower sy..hehe..tq..jarumsireh.blogspot.com
alimi alimi 8 Julai 2011 5:29 PTG
thanks untuk info nie..
baru jew berjinak2 dalam dunia blog nie

http://greenmediablog.blogspot.com
~puteri sara~ ~puteri sara~ 26 Ogos 2011 2:14 PG
assalamualaikum..
terima kasih ya atas tips2 tsebut..
http://puteri-bicarahati.blogspot.com
follow me ya...
hehehe
senyumsahaja senyumsahaja 17 November 2011 12:18 PG
thanks for the tips..same-same follow ye..:)
ceciter ceciter 26 Januari 2012 3:38 PG
thanx bro... great tips..
AR-Mujahid AR-Mujahid 14 Mac 2012 2:35 PG
Perlu ke follower ramai ammar? tetiba je tanya soalan yang bg ammar marah?hehee...
Apa Guna Kalau Follower Ramai
kurtjagung kurtjagung 20 Mac 2012 2:43 PTG
thank bro entry yg berguna tuk org bru cm aku ni=)
Minah Gedeban Minah Gedeban 26 Mac 2012 1:09 PTG
Thanks bro... I follow U... U follow me..
aku dan die aku dan die 19 Julai 2012 4:30 PTG
hai..nak promote blog sndri..hehe

http://buttercreamer.blogspot.com/
MeLaTi PuTiH MeLaTi PuTiH 24 November 2012 10:03 PTG
Haiii...^_^
tHanx 4 the inf0..g00d 4 starter like me..hehe
Already be y0ur f0ll0wer.
Salam perkenalan.

~> http://lunayu23.blogspot.com/
rabaonrabaon 16 Disember 2012 2:24 PTG
Terima kasih...banyak maklumat boleh dipelajari

http://rabaon.blogspot.com/
Shakirah Faisal Shakirah Faisal 15 Februari 2013 2:57 PTG
hebat arrr....nak gak rmai follower....huhuhu...
Ainie Hafizan Ainie Hafizan 21 November 2013 12:22 PTG
nice entry ...
done follow u ..

jangan malu jangan segan follow saya yek ... ^^

http://ainielavender.blogspot.com/
Shasha Ng Shasha Ng 25 Disember 2013 12:13 PG
Thanks ! Saya pun baru jer nak berjinak dalam blog ni . I have followed u just now . If u don't mind , follow my blog okay ? Hehe.

http://dapurbersepah.blogspot.com
Hennyza Faisal Hennyza Faisal 9 Januari 2014 1:34 PTG
Thanks for the info..
Saya suka part yang buat contest tu..tp mcm mn kte nak tarik crowd utk join kte nyer contest???

& kalau free-free silalah ke blog saya @ http://www.hennyzafaisal.com
Fara Dina Fara Dina 30 Mac 2014 11:34 PTG
hehe..tiba2 ke sini sbb saja2 search petua nk ramaikan folower..bukan apa..sepi je blog sy..sowang je folow haha..baru buat..hehe..jgn lupa folow saya ye..kwn2!!
Asura abdul rahman Asura abdul rahman 21 April 2014 4:50 PTG
Thnks for the info...saya akan cuba ..moga2 lepas ni akan berhasil

sudi2 visit my blog:
http://syura-hijriah.blogspot.com

tq:D
Mastura Muhamad Mastura Muhamad 5 Mei 2014 11:41 PG
thanks utk info yg sgt2 berguna nie..
mmg baru pun dlm dunia blog nie.so, byk lg kena blaja dari sifu2...
jemput2 follow blog kak masz yea..
http://kedaiibudanbayi.blogspot.com/
amirul fiq amirul fiq 20 Mei 2014 12:54 PTG
Mmg membantu info ni...klau tk keberatan follow blog sya
Fiqbakerys.blogspot.com
U_qey Blogger U_qey Blogger 27 Mei 2014 12:17 PTG
Thanks bro ... mmg terbaek arh !!
biolife biolife 25 Jun 2014 7:47 PTG
Thanks! Info yg sgt berguna bt blogger yg br mcm sy ni....
shark bp shark bp 4 Julai 2014 5:52 PTG
Good info..korg yg comel2 tu meh la follow blog sy..br je belajar buat ni..follower pn xde lg...huhu..thanks yeahh..
Peace no war
shark bp shark bp 4 Julai 2014 5:53 PTG
Shahadzuan.blogspot.com lupe pulak..hihi
huda huda 5 Ogos 2014 1:17 PG
terima kasih atas tips-tipsnya ya,,,
Kakcikwaniey hazwani Kakcikwaniey hazwani 2 September 2014 1:02 PTG
thanks for sharing . . singgah ke blogs saya jugak yer http://kakcikwanieys.blogspot.com
Yusran Kakarot Yusran Kakarot 20 September 2014 1:28 PG
Nice tips!

Boleh singgah blog sy juga
Http://www.komsetikoriginal2u.blogspot
sherllie olga sherllie olga 15 Oktober 2014 2:34 PG
Thanks the info. Nak jadi macam korang. Blogger ramai follower. im newbie taktahu apa2 lagi. blog pun still in progress... win wink ada masa tengok blog kite ye . ty
http://mimiesherllie.blogspot.com/
Nad Ashari Nad Ashari 21 Oktober 2014 12:14 PTG
Menarik info tu. Dah lame buat blog tapi x ramai yang follow hahaha sedih jee.. pape pun nice tips
Azira Ibrahim Azira Ibrahim 2 November 2014 7:54 PTG
Nanti tengok blog saya ye...saya baru je blaja buat blog...tenkiu....http://shoppingonlinemacammacamada.blogspot.com/?m=1
yumi mely yumi mely 18 November 2014 2:09 PG
Info yg sgt menarik utk blogger br mcm sy..sudila ke http://yumimelybeuty.blogspot.com/
Bil Bil 9 Disember 2014 3:29 PTG
Good info .. btw, I'm newbies .. Nanti terjah lahh blog bil .. tengok apa yang patut ... .

abilmokstory.blogspot.com/2014/12/13-bentuk-pulau-paling-pelik-yang-wujud.html
Ainie Farhana Ainie Farhana 4 Januari 2015 11:25 PTG
Thank 4 the info yet sy pun baru jgk
Xde kwan lgi ...tpi sy ttp minqt untuk brblogger SBB sy suke menulis
Ainie Farhana Ainie Farhana 4 Januari 2015 11:25 PTG
Thank 4 the info yet sy pun baru jgk
Xde kwan lgi ...tpi sy ttp minqt untuk brblogger SBB sy suke menulis
Asma Supardi Asma Supardi 11 Januari 2015 2:57 PTG
Follow me ;) hehehe... #newbie
asmasupardi.blogspot.com
ღ Simple Ladygirl ღ ღ Simple Ladygirl ღ 7 Februari 2015 12:00 PG
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
ღ Simple Ladygirl ღ ღ Simple Ladygirl ღ 7 Februari 2015 12:03 PG
Thanks, saya pun kira baru ja dalam berblogging.thank for da info

Follow me
lilgurlzcool.blogspot.com :D
kathy jem kathy jem 23 Februari 2015 6:41 PTG
Tips yang sangat membantu..terima kasih.. =)
Bro Ley Bro Ley 9 Mac 2015 8:58 PG
Tips yang menarik. Saya juga newbie dalam berblogging. Jemput la ke blog saya:

Cas Positif: Perbezaan harga minya dulu vs sekarang
Farahana Nabilah Farahana Nabilah 22 Mei 2015 12:19 PTG
Thanx for d tips.. saya masih baru n entri ini sangat padat, berguna n ringkas.. harap la blog kali ni dpt follower :)
Budak POYO Budak POYO 22 Jun 2015 2:00 PG
Info yg sangat membantu. Saya pun sedang mencari follower maklumlah saya budak baru belajar. Salam kenalan..
farhanna annahraf farhanna annahraf 30 September 2015 1:56 PTG
Tq..alhamdulillah..semoga dapat dipraktikkan
farhanna annahraf farhanna annahraf 30 September 2015 1:57 PTG
Tq..alhamdulillah..semoga dapat dipraktikkan
lehan91 lehan91 2 Januari 2016 6:35 PTG
Hi.

Can follow my blog http://ceritadaripadaku.blogspot.my/ Huhiiii. Thanks.
Matdin Matdin 2 Januari 2016 9:31 PTG
wahh.. ramainya follower kat sini.. nak join jugak la.. hee..

jom pakat jenguk sini hehe
Matdin Matdin 2 Januari 2016 9:34 PTG
nak follow mcm mana ni? hehe.. x nampak pun

jom pakat jenguk sini hehe
Zudin Rozi Zudin Rozi 9 Februari 2016 8:20 PG
Terima kasih banyak-banyak, tips yang menarik buat blogger baru seperti saya.
kalau ada masa lapang lihatlah blog saya http://jemarikongsi.blogspot.my/

blog ini saya buat khas untuk artikel ilmiah, koleksi penulisan, tips-tips dan ebook,
buat masa ni belom ada pos lagi, akan ada yang menyusul selepas ini,, hihihi,
tq :)