Parking Automatik Bertingkat Pertama Di Malaysia




Tempat parking automatik bertingkat pertama di Malaysia mula beroperasi di Jalan Batas Baru Terengganu pada 3 Februari lalu. Tempat parking automatik pertama itu menelam belanja RM9.8 juta. Cetusan idea Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said mampu menyelesaikan masalah tempat letak kereta khususnya di Bandar Raya Kuala Terengganu.







Hanya London dan Tokyo sahaja yang menggunakan Rotary Type seumpama ini dalam usaha menjimatkan kawasan dan keselamatan kenderaan. Pembinaan parking ini juga mampu mengelakkan kes kecurian kereta kerana tahap keselamatan kenderaan lebih terjamin.








Pembinaan Rotary Type memakan masa tidak sampai setahun bermula 9 Mei 2010 dan siap sepenuhnya Disember 2010. Parking itu itu mampu memuatkan lebih 200 buah kereta serta 32 buah kenderaan pelbagai guna(MPV) pada suatu masa. Caj RM2.50 dikenakan pada 1 jam pertama bagi pengguna bersesuaian dengan teknologi canggih tersebut. Bagi jam berikutnya mereka perlu membayar RM1 setiap jam.



{ 10 comments.. read them below or add one }

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ ♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ 7 Mac 2011 12:31 PTG
yayyy tganu dah maju..
psst..i tinggal situ lar..eceh..
Izamir Ridzwan Izamir Ridzwan 7 Mac 2011 12:41 PTG
lepas ni boleh buat kat kl pulak yer
Dda Ly Dda Ly 7 Mac 2011 1:05 PTG
WOW!! mantop lah!parking utk bangunan ape nih ye??shopping complex ke office lot? huhu

meh ke rumah,
~tutorial 'jom jenguk ads'~
keep in touch ye..♥♥♥
Biey Biey 7 Mac 2011 2:01 PTG
wah mantap2.. keselamatan kereta nampaknya semakin terjamin..
A.s.t.i.n.a A.s.t.i.n.a 7 Mac 2011 2:03 PTG
tapi mahalll tu.. let say 8 jam sehari..?
AinMairah AinMairah 7 Mac 2011 3:00 PTG
tahniah kerajaan ganu, tp dgr cerita kos hidup kat ganu dah naik
C I K . F Y Z A C I K . F Y Z A 7 Mac 2011 4:12 PTG
tp nanti nak turun mcm mana ek?