7 Mac 2011

Parking Automatik Bertingkat Pertama Di Malaysia




Tempat parking automatik bertingkat pertama di Malaysia mula beroperasi di Jalan Batas Baru Terengganu pada 3 Februari lalu. Tempat parking automatik pertama itu menelam belanja RM9.8 juta. Cetusan idea Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said mampu menyelesaikan masalah tempat letak kereta khususnya di Bandar Raya Kuala Terengganu.







Hanya London dan Tokyo sahaja yang menggunakan Rotary Type seumpama ini dalam usaha menjimatkan kawasan dan keselamatan kenderaan. Pembinaan parking ini juga mampu mengelakkan kes kecurian kereta kerana tahap keselamatan kenderaan lebih terjamin.








Pembinaan Rotary Type memakan masa tidak sampai setahun bermula 9 Mei 2010 dan siap sepenuhnya Disember 2010. Parking itu itu mampu memuatkan lebih 200 buah kereta serta 32 buah kenderaan pelbagai guna(MPV) pada suatu masa. Caj RM2.50 dikenakan pada 1 jam pertama bagi pengguna bersesuaian dengan teknologi canggih tersebut. Bagi jam berikutnya mereka perlu membayar RM1 setiap jam.



10 ulasan:

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ berkata...

yayyy tganu dah maju..
psst..i tinggal situ lar..eceh..

Izamir Ridzwan berkata...

lepas ni boleh buat kat kl pulak yer

bardboo berkata...

x sangka plak ada benda ni kat m'sia..


Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

Dda Ly berkata...

WOW!! mantop lah!parking utk bangunan ape nih ye??shopping complex ke office lot? huhu

meh ke rumah,
~tutorial 'jom jenguk ads'~
keep in touch ye..♥♥♥

Biey berkata...

wah mantap2.. keselamatan kereta nampaknya semakin terjamin..

A.s.t.i.n.a berkata...

tapi mahalll tu.. let say 8 jam sehari..?

AinMairah berkata...

tahniah kerajaan ganu, tp dgr cerita kos hidup kat ganu dah naik

C I K . F Y Z A berkata...

tp nanti nak turun mcm mana ek?

eddy syrol berkata...

great!

WeedBoys berkata...

pergh!! style gile...