16 Apr 2011

Internet Terpantas Di Dunia

internet_40gbps
Negara ranking pertama yang mempunyai capaian internet terpantas di dunia adalah Korea Selatan. Namun itu belum cukup membuat negara itu berpuas hati dan kerajaan negara itu akan meningkatkan lagi kelajuan kepada “1Gbps”..1 gigabit per saat pada tahun 2012. Yuran untuk langganan internetnya sangat murah berbanding Malaysia iaitu RM90 sahaja untuk sambungan internet dengan kelajuan 1Gbps. Malaysia?


Berikut  adalah senarai 10 teratas negara-negara  yang memiliki keupayaan capaian internet terpantas di dunia untuk  ke rumah-rumah.  [Peratusan berdasarkan jumlah pengguna broadband di setiap negara tersebut] :

1. South Korea (95 percent)
2. Singapore (88 percent)
3. Netherlands (85 percent)
4. Denmark (82 percent)
5. Taiwan (81 percent)
6. Hong Kong (81 percent)
7. Israel (77 percent)
8. Switzerland (76 percent)
9. Canada (76 percent)
10. Norway (75 percent).










6 ulasan:

MiSs F.A berkata...

malaysia signal n frequency dia kurang.. sbb tu slow kot. hehe

nur berkata...

lorh, mesia tak masuk senarai.

freeman berkata...

kat negara europe mcm swiss - dimasukkan sebagai hak asasi rakyat untuk internet dan mendapatkan kelajuan internet dlm kelajuan tertentu

Awan Biru berkata...

Apa-apa pun, Awan berharap suatu hari nanti Malaysia juga mampu meningkatkan tahap capaian internet dengan lebih baik lagi. InsyaAllah.

Alan Rizque berkata...

Bila la Malaysia nak merasa internet laju macam tu kan..

Tapi tak leh nak kata gak..sebab media baru ni akan bagi ancaman kepada media lama..tambah-tambah kalau bagi lagi laju..

alongxp berkata...

1gbps xpuas ati lg?gilek ah... tu bukak internet da mcm bukak my computer da...gilek ah...