Pengomen Blog Yang Bodoh

Blogger Arrested


Mungkin ramai blogger yang suka banyak komen pada setiap entri dan jumlah komen yang banyak biasanya menandakan sebuah blog tu maju atau glamour. Sebagai contoh blog Ben Ashaari. Setiap entri yang Bro Ben Ashaari pasti ada ramai yang komen. Tapi Ammar sedikit terkilan lah bila Bro Ben Ashaari buat entri pasal bab-bab agama je mesti sedikit je yang komen.


Ok. Sekarang ni Ammar nak bercerita pasal pengomen blog yang bodoh pulak. Sebenarnya ramai yang jadi bodoh bila mengomen kat blog orang. Sebagai contoh, entri tu cerita pasal tajuk yang gempak. Biasanya pengomen yang pertama, kedua dan ketiga komen pasal entri tu menarik, gempak dan puji-puji. Ok, tiba pulak komen seterusnya. Komen seterusnya kata penulis blog tu buat tajuk menipu untuk tarik traffik. Bila ada satu kepala yang komen macam tu seterusnya dan seterusnya sokong komen tu.


Moral the story, kebanyakan yang jadi pengomen blog ni suka ikut orang dan tak fikir kesan dan akibat mengomen blog orang ni. Kenapa ramai pengomen blog ni suka sangat jadi bodoh dan membodohkan diri? Ammar pun tak tahu kenapa orang sekarang ni suka sangat jadi macam tu. Sesama Melayu pun nak gaduh-gaduh. Nak jatuhkan orang tu nak jatuhkan orang ni.


Bila nampak orang lain maju sikit je mesti ada yang tak puas hati. Suka sangat cari salah orang tapi salah sendiri tak nak cari. Kalau ya pun blogger tu salah gunalah cara yang betul untuk menegur jangan bila blogger buat salah terus nak jatuhkan blogger tu. Cerita terbaru yang Ammar tahu pasal Abang Nara di ENTRI NI.

{ 14 comments.. read them below or add one }

Solihin Zubir Solihin Zubir 11 April 2011 1:51 PG
bagi aku plak, pengomen yg paling bodoh adalah yg x baca entry, tp trus komen je semata2 nk kejar ranking top commentator n pomot entry dia..
entry kita harem x bca pon..

ada yg bca sekerat je, pastu trus komen..
THE LEKAT LEKIT STORY THE LEKAT LEKIT STORY 11 April 2011 1:56 PG
adalah lebih bodoh kalau pengomen tu tak paham topik penulisan tp tetap nak komen.. last2 komen2 camtu la jd perbalahan dr komen kritikan..
*47!k@# *47!k@# 11 April 2011 2:02 PG
ada pulak yang komen tak kene ngan entri..contoh entri pasal pengomen blog yang bodoh.. tetibe dia komen "wah best2..jom baca sini http://blablabla.blogspot.com"
huu~nmpak sgt dia pegi bw then paste3 n paste!tak bace entri pon..
Sunah Mohammad Sunah Mohammad 11 April 2011 2:15 PG
hurmmm...biasalah tu..diorang ni suke ikut je kepala orang lain...sokong gak solihin cakap tu...
manggosteen manggosteen 11 April 2011 2:29 PG
setuju ngan Solihin Zubir sbb aku penah kena org komen tak baca entry..siap maki2 aku lagi..kekekeke..layankan aje..
Awan Biru Awan Biru 11 April 2011 8:26 PG
Wahhh... tak patut tak patut. Nak komen kenalah ikhlaskan. Malaysia kita ni kecik saja. Kalau semua gaduh, sapa nak jaga?
Cekodok Cekodok 11 April 2011 8:46 PG
kalo komen yang btol apa salahnya.. hehe... kadang orang kritik nak melenting.. yang paling bodoh tu...

komen tapi tak baca entry..

komen yang tak berkaitan dengan entry..

yang paling bodoh.. komen sebab nak promosi diri kot.. haha
saya_arief saya_arief 11 April 2011 9:48 PG
komen seharusnya diberikan secara berhemah.
:D
izzafey izzafey 11 April 2011 10:42 PG
gue cadangkan kpd mana2 admin blog adjust setting pd komen tu, approve shj komen yg baik dan membina. komen yg x spatutnya keluar spt caci maki dan tut tut sila dissapprove.
toyolkiut toyolkiut 11 April 2011 11:05 PG
komen TK pulak ialah..
mereka singgah, mereka tengok tp mereka x baca dan nk mengomen juga (dh jd habit)..
istilah 'bodoh' tu kurang wajar kot, sbb mreka bkn xreti tp malas nk gerakkn minda dan pikir..
Blogger Melayu Jawa Blogger Melayu Jawa 11 April 2011 2:04 PTG
biasa realiti pemikiran orang melayu. sbb tu Melayu ssh nak maju berbanding kaum lain. kejenya asyik dok nak menjatuhkan org lain. apa kata kita dok tolong sesama kita. kan ada faedahnya kepada kedua2 pihak.
Wafiy Suzly Wafiy Suzly 11 April 2011 4:51 PTG
dunia memang macam macam

hm,

lama tak singgah kat blog ammar,

rindu tol

sibuk baru2 ni, hehe
lylaROCKprincess lylaROCKprincess 11 April 2011 5:50 PTG
sy tak kisah komen dlm blog sy sikit..
janji komen2 yg ada menunjukkan yg readers betul2 baca apa yg kita tulis...
huhu...
Peja Peja 12 April 2011 10:12 PG
biasala manusia... mana sng kalau kite sng.