Tips Untuk Dapat Traffik 10,000++ Sehari

Teknik SEO[3]
Sebelum ni Ammar ada ceritakan pasal teknik SEO kat ENTRI NI dapat 13k traffik sehari dan kali ni Ammar nak kongsi tips macam mana nak dapat traffik 10,000++ sehari. Dalam entri ni Ammar nak ceritakan langkah pertama untuk dapat traffik 10,000++ sehari. Caranya adalah membuatkan blog anda mesra SEO.


Default setting yang di buat blogger.com pada title meta tag yang terdapat pada script template anda sebenarnya kurang mesra kepada google search engine. Ini kerana, title meta tag tersebut akan memaparkan nama blog terlebih dahulu dan kemudian di ikuti dengan tajuk entri atau artikel. Di bawah ini adalah contoh title meta tag yang terdapat pada blog anda.
<title><data:blog.pagetitle/></title>



Untuk menjadikan blog anda mesra dengan google search engine, title meta tag yang terbaik adalah title meta tag yang akan memaparkan tajuk entri atau artikel terlebih dahulu dan di ikuti dengan nama blog. Apa yang perlu anda lakukan adalah menggantikan default title tag kepada title meta tag yang lebih mesra dengan google search engine. Anda boleh lihat costum title meta tag tersebut di bawah.


Untuk menggantikan default title tag kepada costum title meta tag, hanya perlu ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.
Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Design => Edit HTML. Seterusnya klik pada Expand Widget Templates.


Langkah 2
Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl + F. Seterusnya taip atau paste kod <title><data:blog.pagetitle/></title> pada ruang Find dan kemudian, tekan kekunci Enter.


Langkah 3
Salin kod berwarna merah di bawah dan paste (gantikan) pada kod <title><data:blog.pagetitle/></title>

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>


Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error terpapar, klik saja Save.
 
 
Sumber: Maribinablog


{ 33 comments.. read them below or add one }

Rozuan Ismail Rozuan Ismail 27 April 2011 9:17 PTG
tq ammar.dh try dan menjadi..harap2 dpt..huhu
syaza nazura. syaza nazura. 27 April 2011 9:20 PTG
Thanks ammar :))

jemput singgah blog nazu :)
solo molo solo molo 27 April 2011 9:24 PTG
dah try...
harap2 lepas ni ok...
syafiqsulaiman syafiqsulaiman 27 April 2011 9:24 PTG
tq ammar..
dah lame carik yang ni..
sbb baru tukar template baru..
Tok Esah Tok Esah 27 April 2011 9:25 PTG
hahaks!! bagus2.. ni teknik permulaan!! buat lg teknik yg lain!! baru SEO mantap!!
riffzam riffzam 27 April 2011 9:27 PTG
nice info bro!thanks ye! :)
mcm ni lah mcm ni lah 27 April 2011 9:45 PTG
bagus lah tips kat atas tu nanti sy cuba buat mekaseh yer,. follow you dan tinggal jejak kt sini
kam_hafiz kam_hafiz 27 April 2011 9:47 PTG
tips yang menarik dan berguna
akn ku cuba nanti.. :)
June Flizzow June Flizzow 27 April 2011 10:18 PTG
tips menarik tapi june rasa kalau kat blog june tak jalan jugak . . sebab june ta tau hias na bagi cantik :)
cik gelong cik gelong 28 April 2011 6:52 PG
help me so much... dah wat dah yg ni.. jd.. thank a lot!!

mereka yang teristimewa
Wan Wan 28 April 2011 9:41 PG
alhmdulillah..berjalan dgn lancar...thanks :D
Nancy Poh Nancy Poh 28 April 2011 11:29 PG
Wow...great technique..dah tukar kat blog gua dan tak der error...harapannya agar dpt tingkatkan trafik lepas ni...a million thanks to you..keep it up ya..
♥CHaRa♥ ♥CHaRa♥ 28 April 2011 1:24 PTG
ammar.dah try.hihi..;) dan menjadi tau. tq..;)
xcyber xcyber 28 April 2011 3:03 PTG
nape tutup nama?
pls la.. jgn tutup nama blog
ash ash 28 April 2011 4:08 PTG
Betul.. ni salah satu teknik SEO yang boleh buat traffik kita datang byk juga expecially dari google.

PANAS!! SEKSI MALAYSIA
NasZ NasZ 28 April 2011 5:04 PTG
thanx bro..baru tahu..good info..thanx for sharing..
izzafey izzafey 28 April 2011 9:15 PTG
dahsyat teknik SEO ni, gue dah cuba, tenyata ia menjadi, tq tuan muda AMMAR
Piah Becok Piah Becok 28 April 2011 10:08 PTG
berjaya!!! berjaya tiada error!!! metacih... metacih...
mohamadSaleh mohamadSaleh 28 April 2011 11:32 PTG
dah try... takde error pun, ok kot? kat maner nak check statusnya? thanks for sharing
MMFD MMFD 29 April 2011 11:27 PTG
haa, saje nak kongsi, boleh kn tuan rumah???saya ada buat custom Meta Tag generator try2 la usha kat sini.
MindaMalay MindaMalay 3 Mei 2011 6:34 PTG
Salam... Thanks utk tips ini...
hasrul hassan hasrul hassan 15 Jun 2011 11:34 PG
Salam.
Ya betul, cara ini memang boleh digunakan, malah ada lagi yang boleh anda cuba, saya ada memuatkan entri yang sama di blog saya, beberapa bulan yang lepas, dan memang teknik mudah ini dapat membantu trafik, tetapi apabila anda menerapkan SEO, blog anda perlu selalu update.

Untuk baca tentang tips yang saya maksudkan:

http://blogdoodey.blogspot.com/2010/08/cara-mengedit-template-blog-agar-seo.html

Dan ini pula dari saya:
http://www.hasrulhassan.com/2011/04/8-cara-seo-mudah-untuk-blog.html
shah Blogger shah Blogger 12 November 2011 11:14 PTG
Nice because niat untuk sharing. Anyway pada saya jujurnya itu kurang mesra SEO (Pendapat peribadi).. Yg mula2 (xyah ubah) tu dah cukup mesra SEO. Sebab ianya akan memaparkan Tajuk Entri sahaja pada single post. CTH SNAP di SEARCH ENGINE:

TAJUK ENTRI SAYA

Tapi bila di ubah jadi seperti di atas dia akan di tambah dengan nama blog pada single post jadi :

Tajuk Entri saya | Nama Blog saya

Jika guna tajuk entri terlalu panjang sudah melebihi ruangan aksara di search engine yg minima tu. rugi keyword. Then skang google dah dynamic. dia sendiri akan letak tajuk blog di hujung tu kalo muat.

Just pendapat :D thanks bro
AR-Mujahid AR-Mujahid 27 Januari 2012 11:50 PG
Done.Try n Error.ammar dah cuba dan berjaya,so apa salahnya kalau saya mencuba kan?thanks ammar

Entri Terbaru Saya:
Cara Terbaik Untuk Boikot Yahudi