24 Jul 2011

TUTORIAL MELETAK LIKE BUTTON PADA SETIAP ENTRI BLOG

facebook_like_button_big
Fungsi like button pada setiap entri blog adalah sangat penting dan boleh meningkatkan traffik blog. Ini kerana jika seseorang yang klik like pada button itu secara langsung anda akan mendapat backlink pada entri itu.

Sebagai contoh. Jika anda klik like pada button like pada entri ini secara langsungnya link ini akan kelihatan pada wall facebook anda. Itu adalah satu teknik backlink yang sangat berkesan. Oleh itu mudahlah anda mendapat traffik.

Cara untuk meletak fungsi like button pada blog sangat mudah dan cepat. Insyaallah jika anda klik button like pada entri ini akan memberikan backlink kepada blog ini.

Berikut adalah cara untuk meletakkan like button pada blog:

1. Login Blogspot > Dashboard
2. Click pada Design > Html > Expand Widget template ( TICK)
3. Ctrl + F dan cari
data:post.body
4. Copy Code di bawah ini dan pastekan di bawah code tadi
<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>
 
5. Preview dan jika tiada error anda boleh save template. Selesai.






9 ulasan:

ct N honey berkata...

tq.dah buat dah.jomlah tgk

Salbiah Zakeri berkata...

tq..eheee :)

sblm ni ade gak try tutorial ni kt blog lain...tp xpham...yg ni senang ckit nk pham :)

Scarlett O'Hara berkata...

Dah try buat tapi bermasalah nak save.Tak boleh save langsung.Abih tu camno?

FaizalSyukri.com @ Peja - Pendapatan Dengan Blog berkata...

tq ammar...
jadi tu mmg jadi, tapi hanya kuar like button sebelum jump break...
lepas tekan read more, xde...

||aLeaSaRa|| berkata...

wah dah berjaya buat!!suka2 jom like...like....

miss dynda berkata...

yeay! dh jdik. hee :')

piko berkata...

senang n simple.. tenxs..:D

aku si JEBAT berkata...

t.kasih..

asaro chan berkata...

mudah dan cepat.tq for sharing :>