HARI INI EXAM LAGI!!!

ias exam1
Semalam dah lepas satu kertas hari ni ada lagi satu kertas. Lepas exam malam ni Ammar ada lagi tiga kertas yang belum exam. Semalam exam kertas BI. Mujurlah kertas BI je semalam. Just jawab ABC je senang lah jugak. Harap-harap Ammar jawab semalam tu semua betul lah. Hehehehehehe….

Hari ni kertas Prinsip Pengurusan pulak. Harap-harap dapat jawab dengan baik lah. Tak sabar rasanya nak habis final exam. Lepas final exam ni boleh lah aktifkan diri berblog. Ok. Sekarang Ammar nak bagi tips exam untuk korang semua. Tips untuk menjawab exam dengan mudah adalah “tahu bukan hafal”.

Tahu tu maksudnya bukan hafal sesuatu bab tu. Sebagai contoh “tahu” adalah penyakit kardiovaskular merupakan penyakit jantung dan kita boleh menghuraikan penyakit tu tapi tak hafal nama penyakit tu dan tak reti nak tulis perkataan kardiovaskular tu.

Hafal pulak tahu-tahu lah macam mana kan? Hafal semua ayat dalam buku tu. Semuanya hafal, dari tajuk sampaikan isi bab tu. Cara ni boleh membebankan otak dan akan berserabut kalau time tu ada dua kertas exam.

Ammar tak suka study menghafal sebab akan ingat sekejap je lepas tu hilang macam tu je. Apa-apa pun Ammar lebih suka study smart bukannya study hard. Ammar lebih suka tahu daripada menghafal.

{ 10 comments.. read them below or add one }

speak on mind speak on mind 11 Oktober 2011 1:51 PTG
exam dan pelajar tak dapat dipisahkan :-) good luck.
deno deno 11 Oktober 2011 1:53 PTG
hye amar!! em.. musim exam la nie kan... bila habis exam..? deno baru nie mcm amar jugak,tak sabar nak habis exam.. dah habis pun 2 hari lepas.. hihi :)

siap amik exam kat hosp lagi baru nie, 2 paper amik kat hosp, deno duk hosp 8 hari je, nasib baik tak lama.. huhu.. k amar! all d best! (^_^)
AMMAR YASIR AMMAR YASIR 11 Oktober 2011 1:55 PTG
speak on mind: Kan best kalau pelajar tak payah exam kan? Huhuhuhuhu
AMMAR YASIR AMMAR YASIR 11 Oktober 2011 1:55 PTG
miss ryrinn _ angin: Thanks Cik Angin
AMMAR YASIR AMMAR YASIR 11 Oktober 2011 1:56 PTG
deno: Mana aci Deno dah habis exam.. Ammar nak jugak..huhuhuhhuhuhu
I-k2 IsT I-k2 IsT 11 Oktober 2011 2:44 PTG
exam -.-' huhu

gud luck ! :)
AMMAR YASIR AMMAR YASIR 11 Oktober 2011 4:36 PTG
H.J: Beza benda tu kan? hEEEEEEEE