22 Okt 2011

TUTORIAL CARA LETAK BUTTON SHARE FACEBOOK DI BLOG

Facebook-Share-Button
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia Blog Ammar.

Ammar rasa agak lama Ammar tak buat tutorial blog ni. Oleh kerana masa Ammar agak terluang sekarang ni  so sekarang Ammar nak kongsi dengan anda semua tutorial cara meletak button facebook share pada blog. Fungsi ini dilihat seperti “biasa” dan ada yang menganggap button facebook share ini langsung tidak berguna kepada blog.

Jika itu anggapan anda semuanya itu salah sama sekali. Tahukah anda bahawa fungsi facebook share ini boleh membantu meningkatkan traffik blog? Ya, memang betul fungsi facebook share mampu meningkatkan traffik blog anda. Semakin banyak jumlah share yang anda terima semakin tinggi lah traffik blog anda. Lihat contoh entri Blog Ammar yang mendapat jumlah share yang banyak di SINI.

Oleh itu, kepada blogger yang belum mempunyai button facebook share pada blog jom letak fungsi ini sekarang. Caranya sangat mudah dan tidak rumit. Ikuti langkah-langkah dibawah.

Langkah pertama:
Pergi ke DASHBOARD >> DESIGN >> EDIT HTML >> tick Expand Widget Templates

Langkah kedua:
Tekan Ctrl + F dan pastekan coding data:post.body yang berwarna merah ini di ruangan search dan tekan enter.

Langkah ketiga:
Setelah jumpa code data:post.body yang disearch tadi anda perlu menambah code di bawah ini betul-betul selepas atau dibawah code data:post.body tadi.
<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>


Langkah keempat:
Setelah selesai langkah ketiga anda perlu menekan button preview dan jika tiada error anda perlu tekan button save dan siap.

SELAMAT MENCUBA!!! SHARING IS CARING!!!

6 ulasan:

SoLy SoLicious berkata...

like entri ni :)

AMMAR YASIR berkata...

SoLy SoLicious: Mana like? Xda pun..hehehehe

Awan Biru berkata...

Awan guna yang biasa saja.

deena nina berkata...

thanks ,. dah jadi ,.

...Nadz Fisol... berkata...

thanx for the tuto

IsabellaIdura in the blog.. berkata...

amar... malasla nak tgok dekat html tu.. pening la.. boleh tolong buatkan tak? anyway salam kenal..

http://isabellaidura.blogspot.com.