TUTORIAL MELETAK VIDEO YOUTUBE PADA BLOG

CARA LETAK VIDEO YOUTUBE DI BLOG
Ingin kongsikan video yang menarik di blog tetapi tidak tahu bagaimana untuk meletak video dari youtube ke dalam blog? Ammar akan membantu anda semua. Caranya sangat mudah, hanya perlu mengikuti beberapa langkah seperti dibawah ini.

Langkah pertama buka video youtube yang anda mahu kongsikan itu dan klik pada butang share dan anda akan melihat gambar seperti dibawah ini. Sekali lagi klik embed seperti anak panah yang ditunjukkan.
1

Langkah kedua pilih saiz video yang dicadangkan atau anda boleh mengubah sendiri saiz video itu seperti gambar dibawah. Setelah selesai memilih saiz video copy code yang tertera seperti gambar dibawah ini.
2


Langkah berikutnya pastekan code itu di dalam entri blog anda yang baru hendak dipostkan dan klik publish post. Anda juga boleh meletakkan video ini pada sidebar blog dengan cara  klik dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript. Pastekan code yang dicopy tadi di ruangan HTML/ javascript itu dan klik save.

SELAMAT MENCUBA!!!

4 comments.. read them below or add one

Faz Abas Faz Abas 25 Oktober 2011 11:07 PTG
good tutorial, sesuai utk akak yang baru nak belajar ni...

jemput singgah blog www.kisah-dan-kasih.blogspot.com
adanaberkat adanaberkat 26 Oktober 2011 1:01 PG
Assalam..ammar terima kasih atas tutorial ini,yang ammar tnjuk lebih mudah..biasa saya buat klik share kendian klik ikon Blog..kendian video tu disimpan dalam blog dulu..makasih2
adanaberkat adanaberkat 26 Oktober 2011 1:01 PG
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Adik ChoChopper Adik ChoChopper 30 Oktober 2011 3:01 PG
Wahh! Nice2!! Bagi Orang Yang baru Seperti saya..Tutorial Ni Amat Berguna..