10 KHASIAT DAN MANFAAT TEMPE

10 Khasiat Tersembunyi Bagi Penggemar TempeTempe ,  makanan yang tidak asing lagi khususnya bagi masyarat kampung. Merupakan makanan yang sangat simple yang diperbuat dari kacang soya. Namun tahukah kita? tempe juga memiliki khasiat-khasiat tertentu bagi kesihatan tubuh badan kita. Hal ini dapat dibuktikan oleh pihak Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bahawa tempe khasiat kalsium setanding dengan susu selepas mereka menjalankan satu kajian ke atas tempe. Berikut adalah khasiat tersembunyi yang terkandung dalam makanan yang bernama ' tempe' :

1. Protein yang terdapat dalam tempe sangat tinggi dan ia mudah dicerna serta baik untuk mengatasi keracunan.

2. Mengandungi zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan mampu menurunkan tekanan darah, amat bagus untuk mereka yang menghidapi darah tinggi.

3. Mengandungi superoksida desmutase yang dapat mengendalikan radikal bebas, baik bagi penderita sakit jantung.

4. Penderita anemia (masalah darah dan berkaitan berat badan). Anemia dikesan apabila kadar hemoglobin rendah kerana kurang zat besi (Fe), tembaga (Cu), zink (Zn), protein, asam folat dan vitamin B12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe.

5. Anti infeksi. Hasil soal selidik menunjukkan bahawa tempe mengandungi agen anti bakteria yang dihasilkan oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotik yang mengurangkan risiko jangkitan kuman.

6. Daya hipokolesterol. Kandungan asam lemak padat pada tempe bersifat dapat menurunkan kadar kolesterol. Jika anda tidak gemar memakan oat, boleh cuba cara ini!

7. Memiliki sifat anti oksidan, menolak kanser.

8. Mencegah masalah gizi berlebihan (akibat kekurangan dan kelebihan gizi) beserta berbagai penyakit yang berkaitan, baik jangkitan ataupun degeneratif.

9. Mencegah timbulnya hypertension (Simpton cepat marah).

10. Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe dapat mencegah osteoporosis. Dalam erti kata lain, tempe bagus untuk tulang. Jika anda kurang gemar meminum susu, amalkan pengambilan tempe di dalam menu diet anda.


Siapa sangka makanan kampung sebegini dan dilihat tiada nilai etsentrik ternyata terkandung khasiat-khasiat yang tersembunyi yang ramai tidak mengetahuinya.sumber ~ bernama radio24(facebook)

0 comment... add one now