Cara Mengesan Kerosakkan Hard Disk Drives (Bad Sector)

Bahagian Hard Disk Drives(HDD) yg mengalami kerosakkan (Bad Sector) akan menyebabkan hilang keupayaan utk menyimpan data.Kegagalan ini adalah hasil daripada kerosakan fizikal dalaman dalam komputer anda, seperti kegagalan cakera magnetik, dan kadang-kadang boleh merosakkan data anda disimpan. Bad sector biasanya ditunjukkan oleh pengisaran atau chugging bunyi dalam komputer anda atau dari mesej ralat yang memberitahu anda bahawa data tidak boleh disimpan ke cakera keras anda. Untuk membaiki kerosakan bad sector pada sistem operasi Windows, anda boleh menjalankan komputer anda melalui kesilapan-cek dan pembaikan proses automatik. Jika anda mempunyai sebuah komputer Macintosh, anda boleh memasang semula bahagian-bahagian yang terjejas sistem operasi anda (OS) yang mengandungi sektor buruk, atau anda boleh memilih untuk memasang semula keseluruhan OS sepenuhnya.

Berikut langkah menanganinya :_

1. Buka computer anda dan klik Start button kemudian klik Computer.


2. Klik kanan Hard Disk yg anda ingin semak, kemudian klik Properties.3. Klik Tools, di bawah Error Checking, klik Check Now. jika anda digesa untuk kata laluan             pentadbir atau pengesahan, taip kata laluan atau menyediakan pengesahan.4. Klik Start


Ok. Computer anda akan scan bad sector pada Hard Disk anda..

Note: Bergantung kpd saiz Hard Disk, ini mungkin mengambil masa. Anda disarankan utk tidak menggunakan computer semasa ia sedang scan.

0 comment... add one now