SAH! COKLAT CADBURY MENGANDUNGI DNA BABI.

COKLAT CADBURY DISAHKAN MENGANDUNGI DNA BABI.

Isu berkenaan pengesanan DNA babi dalam produk coklat Cadbury Daily Milk begitu kencang diperkatakan dalam media sosial sejak semalam.  Kenyataan ini pasti mengejutkan ramai pihak khususnya bagi pengemar coklat yang telah dikesan positif DNA babi. Hal demikian, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada hari ini telah pun mengesahkan produk pengeluar coklat popular iaitu Confectionery Malaysia Sdn. Bhd. mengandungi DNA babi (Porcine).


Ada DNA babi

"Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 adalah bertujuan untuk melindungi orang awam daripada bahayanya dari segi kesihatan dan penipuan pada penyediaan, penjualan dan penggunaan makanan dan perkara-perkara berkaitan dengannya,"

Selepas keputusan analisis sampel coklat susu tersebut diambil: 

Hasil keputusan analisis sampel, mendapati tiga sampel coklat Cadbury telah diambil untuk analisis DNA babi  (porcine) bagi tujuan pemantauan. Keputusan analisis mendapati dua sampel telah dikesan mengandungi DNA khinzir (porcine) iaitu:

i) Coklat Susu dengan Kacang HazelCadbury Dairy Milk Hazelnut dengan nombor kelompok (batch no.) 200813M01H I2 yang bertarikh luput 13 November 2014; dan

ii) Coklat Susu dengan Buah Badam - Cadbury Dairy Milk Roast Almond dengan nombor kelompok (batch no.) 221013N01R I1 yang bertarikh luput 15 Januari 2015.

Manakala, satu  lagi sampel Coklat Susu - Cadbury Dairy Milk Chocolate tidak dikesan DNA khinzir (porcine).

Dua sampel yang telah disahkan mengandungi DNA babi iaitu Coklat Susu dengan Kacang Hazel – 

Cadbury Dairy Milk Hazelnut dengan nombor kelompok (batch no.) 200813M01H I2. 
-Tarikh luput : 13 November 2014.

Coklat Susu dengan Buah Badam - 
Cadbury Dairy Milk Roast Almond dengan nombor kelompok (batch no.) 221013N01R I1 yang bertarikh luput 15 Januari 2015

Bagaimanapun, Berhubung perkara berkenaan Pihak pengeluar Confectionery Malaysia Sdn. Bhd. telah memberi jaminan menarik baik dua produk positif DNA babi itu dari pasaran dengan serta-merta.Kenyataan Berikut
Ketua Pengarah Kesihatan , Dr Noor Hisham menasihatkan orang ramai supaya membaca nombor kelompok (batch no.) pada label produk sebelum membeli atau memakannya.

“Sekiranya pengguna mempunyai sebarang persoalan, boleh mengemukakan kepada kementerian melalui laman web Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) http://fsq.moh.gov.my atau www.facebook.com/bkkmhq.

Siapa sangka produk yang mendapat tempat dihati pengemar coklat dan telah sekian lama serta meluas dipasarkan di seluruh negara akhirnya disahkan mengandungi Porcine atau DNA babi. Bagaimana perkara ini boleh berlaku? Persoalannya bagaimana tanda halal boleh dilabelkan pada produk berkenaan? Bagaimana pemantauan pihak JAKIM? Jadi jaga-jagalah kita bab memilih makanan kerana ia akan menjadi darah daging kita. Hindari dari makan benda-benda yang haram.!


0 comment... add one now