25 Mei 2014

RESIPI BISKUT RAYA : BISKUT OREN CENGKERANG

Resipi Biskut Raya : Biskut Oren Cengkerang


BAHAN-BAHAN A:

> 150gm tepung gandum
> 50gm tepung jagung
> 2 camca besar serbuk koko
> 1/2 camca teh serbuk penaik
> 50gm Nestle Corn Flakes (dikisar halus)
> 1 camca besar parutan kulit oren
> 100gm mentega atau marjerin
> 50gm gula
> 2 biji kuning telur
> 1 camca teh esen oren

CARA MEMBUATNYA :

1- Ayak bersama bahan A : masukkan Nestle Corn Flakes, dan parutan kulit oren ; gaul sebati dan ketepikan.

2- Krimkan mentega , gula, kuning telur dan esen ren hingga kembang.

3- Kaup balikkan campuran tepung dan gaul sebati hingga menjadi doh lembut.

4- Tekan doh ke dalam acuan putu kacang hingga padat. Kemudian , ketukkan sedikit untuk mengeluarkannya.

5- Letakkan doh di atas dulang pembakar yang telah disapukan sedikit mentega, jarakkan sedikit untuk biskut mengembang.

6- Bakar dalam ketuhar bersuhu 180c selama 15-20 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan selama 20 minit.

7- Untuk hiasan : Campurkan gula aising yang telah diayak dengan esen oren dan kacau hingga sebati. Kemudian , sapukan di antara dua keping biskut itu.

Tiada ulasan: