RESIPI BISKUT RAYA : CRISPY ALMOND COOKIES

RESIPI BISKUT RAYA : CRISPY ALMOND COOKIES

Gambar oleh ~ Duhai Hati
BAHAN-BAHAN : ( lebih kurang 50 biji )

> 1 3/4 cawan tepung all purpose atau tepung gandum biasa
> 1 1/2 sudu baking powder
> 3/4 cawan gula halus
> 1 sudu cream of tartar
> 1/8 sudu teh garam atau secubit
> 1/2 cawan shortening
> 2 biji kuning telur
> 1 sudu air suam
> 2 sudu susu
> 100 g atau 1 cawan badam cincang (ikut selera)


CARA MEMBUATNYA :

1- Pukul shortening dgn gula hingga gebu, masukkan kuning telur, pukul lagi.

2- Dalam mangkuk lain, campurkan baking powder, cream of tartar, susu, dan garam.

3- Kemudian, masukkan tepung dan badam cincang sedikit-sedikit. Adunkan dengan tangan.

4- Biarkan adunan dlm peti ais selama setengah jam (sekurang2nya) untuk memudahkan dibentuk.

5- Bentuk adunan mengikut bentuk yang disukai, atau boleh guna acuan. ( jangan terlalu tebal kerana biskut ini akan kembang).

6- Bakar selama 10-12 minit dlm suhu 150 C, kemudian hias mengikut kretiviti anda.

Selamat mencuba...

by ~ My resipi (kongsi resipi)

0 comment... add one now