24 Mei 2014

RESIPI KEK RAYA : KEK COKLAT GANACHE

RESIPI KEK RAYA : KEK COKLAT GANACHE


BAHAN-BAHAN:

> Kek coklat
> 225gm mentega ( biarkan lembut suhu bilik )
> 300gm gula kaster
> 5 biji telur gred B
> 1 sudu teh esen vanilla
> 200gm tepung 
> 1 sudu teh serbuk soda bikarbonat
> 70gm serbuk koko
> 320ml susu
> 1 sudu makan jus limau nipis/cuka

BAHAN-BAHAN GANACHE:

> 250gm coklat separuh manis/coklat pahit manis ( potong kecil )
> 130ml krim (heavy cream)
> 2 sudu makan mentega

CARA MEMBUAT :

1- Pukul mentega dengan gula sehingga sebati dan gebu. Kemudian masukkan telur satu persatu dan kacau
sebati.

2- Ayak tepung dengan serbuk bikarbonat dan serbuk koko kemudian campurkan susu, vanilla dengan jus limau nipis atau cuka.

3- Kemudian masukkan tepung dan ayak selang seli dengan susu. Kacau sehingga sebati.

4- Masukkan dalam acuan kek yang telah disapukan dengan mentega. Kemudian bakar dalam ketuhar dengan suhu 170 darjah Celsius selama 35-40 minit atau sehingga kek masak. Keluarkan daripada acuan dan sejukkan. Setelah sejuk bolehlah disapukan kek dengan ganache.

5- Untuk membuat ganache: Letakkan coklat dalam mangkuk.

6- Kemudian panaskan krim bersama mentega di atas api yang sederhana sehingga krim mendidih. Kemudian, tuangkan krim dalam mangkuk yang mengandungi coklat tadi dan kacau dengan perlahan sehingga rata dan sebati. Sejukkan sebentar sehingga ia pekat dan set seterusnya bolehlah disapukan atas kek coklat tadi.

~Selamat mencuba..

Tiada ulasan: