13 Mei 2014

TERKINI : Adun Bukit Besi Tarik Semula Surat Dari Keluar Umno

Adun Bukit Besi Tarik Semula Surat Dari Keluar Umno


Adun Bukit Besi ,Roslee Daud

KUALA TERENGGANU : Krisis politik di Terengganu yang terus hangat diperkatakan di seluruh Malaysia
dan juga menimbulkan banyak spekulasi di kalangan rakyat malaysia berkenaan perletakan beberapa adun yang mengambil keputusan untuk keluar parti sedikit-sebanyak telah memadamkan spekulasi ini , apabila Adun Bukit Besi tarik semula dari keluar parti selepas beberapa jam mengikuti keputusan Datuk Seri Ahmad Said bersama seorang lagi Adun iaitu Adun Ajil Ghazali Taib.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Besi Roslee Daud menarik balik surat keluar daripada Umno dan kembali menjadi wakil rakyat Barisan Nasional (BN).
 
Perkara itu disahkan Exco Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Mohd Jidin Shafee.

Mohd Jidin, yang juga Adun Permaisuri, berkata Roslee telah menarik kembali keputusan beliau untuk keluar daripada Umno dan menjadi wakil rakyat Bebas selepas dinasihati rakan-rakan seperjuangan beliau.
 
"Kenapa beliau membuat keputusan tersebut awal pagi tadi tak perlu kita sebut lagi. Tetapi, yang penting kita dalam parti perlu bersatu padu," katanya ketika dihubungi Bernama.
 
Mohd Jidin berharap situasi politik yang berlaku di negeri itu dapat ditangani dengan baik.
 
Sebelum ini, Roslee mengisytiharkan bahawa beliau telah keluar daripada Umno dan menjadi wakil rakyat Bebas selepas bekas Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said, yang juga Adun Kijal, dan Adun Ajil Ghazali Taib berbuat demikian.
 
Mereka bertindak demikian selepas Adun Seberang Takir Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Terengganu yang baharu di hadapan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin di Istana Syarqiyyah malam semalam bagi menggantikan Ahmad yang meletak jawatan sebagai menteri besar.
 
Dengan perkembangan terbaharu itu, BN kini memegang 16 kerusi Dun termasuk satu kerusi Speaker manakala Pas (14), PKR (1) dan Bebas (2)
Dipetik dari Sinar Online

Tiada ulasan: