24 Jun 2014

CADANGAN MENU BERBUKA PUASA

CADANGAN MENU BERBUKA PUASA ( Ringkas )

1. Ayam Panggang Bermadu
2. Udang Masak Serai Wangi
3. Ikan Siakap Kukus
4. Ikan Masak Berlada
5. Ikan Kerapu Masak Asam Manis


1 - AYAM PANGGANG BERMADU

BAHAN-BAHAN:
- 1kg kepak ayam
- 1 senduk besar minyak bijan
- 2 senduk besar madu (kalau suka manis, tambahkan lagi )
- sedikit serbuk lada sulah (sesuka hati, siapa yang suka pedas, tambahlah lagi)
- sedikit garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
- Gaulkan ayam bersama madu, minyak bijan, serbuk lada sulah & garam hingga rata. Perapkan semalaman atau lebih dan selepas tu, bolehlah dipanggang ayam tersebut.




2 - UDANG MASAK SERAI WANGI

BAHAN-BAHAN:
- 600 gm udang harimau - digoreng setengah masak
- 4 batang serai
- 100 gm cili kering
- 100 gm bawang merah
- 100 gm cili merah
- 70 gm bawang putih
- 70 gm halia muda
- 3 sudu besar pati asam jawa
- 30 gm belacan bakar
- 100 gm pati santan
- Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Kisar halus serai, cili kering, bawang merah, cili merah, bawang putih dan halia muda.
2. Tumis hingga wangi dan masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair.
3. Masak atas api sederhana hingga kuah pekat
4. Masukkan pati santan dan udang.
5. Masak hingga naik bau.



3 - IKAN SIAKAP KUKUS

BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ikan siakap sederhana besar
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 susu besar sos cili
- 2 susu besar sos tomato
- 1 sudu gula
- 4cm halia - dimayang
- 3 ulas bawang putih - dimayang
- 3 ulas bawang besar - dimayang
- 3 tangkai daun sup(saderi)
- 1/2 biji limau nipis
- garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Cuci ikan dan belah dua jangan sampai putus lumur garam dan gula (kurangkan jika tak suka manis).
2. Masukkan ikan dalam pinggan bujur, tabur bahan yang dimayang tadi.
3. Tuang ketiga-tiga sos tadi.
4. Kukus selama 10minit (hingga masak). tabur hirisan daun sup tadi dan perah limau diatasnya.



4 - IKAN MASAK BERLADA

BAHAN-BAHAN:

- 3 ~ 4 ekor ikan sembilang
- 10 biji cili merah - dikisar
- 2 batang serai - dititik
- 1 ulas bawang besar - dimayang kasar
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 inci halia - ditumbuk
- air limau kasturi
- sedikit garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Ikan disiang, lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama tumiskan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi. Bila dah berbau harum (garing) masukkan cili merah yang telah dikisar, garam dan gula, kacau dan biar sampai pecah minyak.
3. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul hingga sebati. Masukkan bawang besar yang dimayang kasar, kacau hingga agak layu.
4. Curahkan air perahan limau kasturi sebelum dihidangkan.



5 - IKAN KERAPU MASAK ASAM MANIS

BAHAN-BAHAN A :
- 1 ekor ikan kerapu
- 120gram tepung jagung
- 1 biji telur ayam
- Sedikit minyak (untuk goreng)
- Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN B :
- 5 ulas bawang merah - dikisar
- 5 ulas bawang putih - dikisar
- 3cm halia
- 1 batang serai - dititik
- 1 helai daun pandan
- 3 sudu cili sos
- 1 sudu cili giling
- Sedikit kunyit hidup
- 3 sudu tomato sos
- 3 cawan air
- Sedikit cuka masak
- Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Gaulkan bahan-bahan A dan goreng hingga ranggup.
2. Untuk sosnya,panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia, daun Pandan dan serai sehingga bau naik.
3. Masukkan cili giling dan kunyit.kacau sehingga naik minyak.
4. Masukkan air, tomato sos,cili sos dan bahan perasa.kacau sehingga mendidih. Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.
5. Gorengkan bahan-bahan taburan dengan sedikit minyak ke atas hidangan tadi.
Untuk hiasan:
- Bawang besar, cili merah, gree pepper, nanas dan timun.

Tiada ulasan: