CADANGAN MENU BERBUKA PUASA

CADANGAN MENU BERBUKA PUASA ( Ringkas )

1. Nehari (Kari Kambing Kashmir)
2. Ikan 3 rasa
3. Ikan Pari Lemas
4. Tom Yam
5. Mee Rebus



1. NEHARI ( KARI KAMBING KASHMIR )

BAHAN-BAHAN:
- 1 camca besar garam masala
- 4 ulas bawang putih dicincang halus
- 2 cm halia dicincang halus sedikit garam
- 2 camca kecil serbuk cili
- 1 camca besar serbuk ketumbar
- 1/2 camca kecil serbuk buah pala
- 1 camca besar serbuk jintan kasar
- 1 camca besar paparika
- 4 labu bawang besar dihiris nipis
- 1kg daging kambing didadu ( Bahagian kaki )
- 150ml Tairu
- 2 camca besar tomato puri
- 1/2 cawan kacang dhal direbus sampai lembut dan dimesin
- 1/2 cawan daun ketumbar dicincang halus
- 2 biji cili hijau dihiris
- Minyak Vesawit untuk menggoreng
- Air secukupnya
- Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Gaulkan daging kambing dengan sedikit garam dan garam masala dan goreng sebentar. Keluarkan dari periuk dan asingkan. Dalam periuk yang sama tumis bawang besar sampai kuning dan garing lalu di masukkan semula daging tadi.
2. Masukkan semua bahan-bahan yang lain ke dalam daging kecuali dhal dan kacau rata dan dikecutkan selama 10 minit.
3. Masukkan air dan Dhal didihkan sampai empuk. Tambahkan garam dan taburkan daun ketumbar dan cili hijau.




2. IKAN 3 RASA

BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ikan siakap / kerapu
- sedikit bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia
- 2 biji tomato (agak masak)
- 6 biji cili merah
- 10 biji cili padi
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu sos cili
- 1 sudu sos tomato
- sedikit gula, garam
  ( Dikisar)

CARA MEMASAK:
1. Goreng ikan seperti biasa ( garing / separuh garing @terpulang). Toskan minyak.Ketepikan.
2. Tumis bawang putih (naik bau) tambah bahan yang dikisar
3. Masukkan semua sos tadi, gula, garam dan sedikit air
4. Tuang atas ikan.




3. IKAN PARI LEMAS

BAHAN  A:
- 1 bahagian ikan pari yang telah di potong (sederhana besar) di basuh bersih.
- sediakan besen sebagai acuan untuk kertas timah yang boleh di muatkan dengan ikan pari tadi, kemudian lapik dengan kertas timah 3-4 helai, biar tebal sikit supaya tak koyak. Biarkan kertas timah tu besar macam nak balut hemper! supaya senang nak balut ikan pari tu.
- letak ikan pari ke atas acuan kertas timah. (biarkan)

BAHAN  B:
- 5 biji bawang putih di hiris nipis dan dipotong memanjang
- 2 biji bawang besar di belah dua dan di mayang halus
- 2 batang serai di mayang halus
- 1 helai daun limau purut (dikoyak)
- 25 biji cili padi di mayang halus
- halia sebesar ibu jari kaki di hiris nipis dan di potong memanjang
- 1biji cili besar (merah) di mayang dan dicincang halus
- 3 sudu besar minyak masak
- 2 sudu besar sos minyak ikan
- sedikit ajinamoto
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/4 sudu kecil gula

BAHAN  C:
- 10 biji limau kasturi

CARA MEMASAK:

1. Campurkan kesemua bahan B, dan gaul sehingga rata, kemudian masukkan kedalam bahan A. barulah bahan C di perah keatasnya, balut ikan pari tadi dengan rapi dan kemas. biarkan selama 15 minit supaya ia mesra dengan kesemua bahan-bahan tadi. Selepas itu kukus/bakar selama 20 minit...





4. TOM YAM

BAHAN-BAHAN:
- Ayam - 1/4 ekor (dipotong kecil)
- Daging - 250 gm (dipotong kecil)
- Udang - terpulang pada tukang masak

Bahan A:
- Halia (kisar)
- 3 inci Bawang merah
- 6 ulas Cili api

Lain-lain Bahan:
- Minyak masak - 1/5 cawan
- Serai - 6 batang serai (diketuk) 
- Lobak merah - 2 btg (dipotong)
- Bunga kubis - 150 gram
- Putik jagung - 2 bungkus
- Tomato - 3 biji (potong 4)
- Bawang besar - 3 biji (potong 4)
- Daun limau purut - 3 atau 4 helai
- Limau nipis - (air perahan)
- Batang saleri - 2/3 batang
- Sos ikan - dalam 1 atau 2 sudu
- Air
- Garam

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam periuk, dan tumiskan bahan2 yang dikisar (Bahan A).
2. Masukkan juga serai yang telah diketuk. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daging yang telah dipotong. Masak sehingga empuk. Dalam proses ini, sedikit air perlu !
4. Ditambah, hanya utk empuk kan daging.
5. Bila daging telah empok, masukkan ayam. Masak lagi sehingga ayam 3/4 masak. Tambahkan air hingga paras air itu... 1 1/2 kali ganda dari bahan-bahan yang ada di dalam periuk itu.
6. Masukkan udang (jika mahu). Masak lagi hingga air mendidih.
7. Masukkan lobak merah, putik jagung dan bunga kobis. Masukkan juga daun limau purut. Cili api yg telah diketuk (pastikan dulu tahap kepedasannya - mungkin anda telah berpuas hati).
8. Masukkan juga... tomato dan bawang besar, serta batang saleri. Sos ikan dan garam serta bahan perasa jika berminat. Pastikan mendidih dan tutupkan api.
9. Akhir sekali masukkan perahan air limau.... Seimbangkan rasa masin dan masam. Siap.....



5. MEE REBUS

BAHAN-BAHAN:
- 1 paket mee kuning (celur)
Bahan sayuran:
- Taugeh - celur
- Sedikit daun sup - hiris nipis
- Sedikit daun bawang - hiris nipis
- Bawang goreng
- 4 keping tahu di goreng dan dihiris nipis.
- 5 biji Cili hijau - dihiris nipis
- Limau nipis/limau kasturi - di belah dua
- Telur rebus - belah dua
Bahan-bahan kuah:
- Sedikit minyak untuk menumis
- 4 sudu cili kering yang di kisar
- 3 biji bawang merah - kisar
- 3 sudu lengkuas yang di kisar
- 4 batang serai dikisar halus
- 2 biji bawang putih - kisar
- udang kering - kisar 
- 300gm udang mentah - direbus dan kisar halus
- 1 kg ubi keledek merah - direbus dan blender halus
- 3 sudu gula atau secukup rasa
- garam secukup rasa
- Sedikit ajinomoto
- 4 sudu sos tomato
- Air 

CARA MEMASAK:
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai, cili kering dan udang kering yang telah di kisar hingga naik minyak dan berbau wangi.
2. Masukkan udang hidup yang dikisar dan air rebusannya sekali.
3. Masukkan keledek yang telah dikisar dan tambahkan air secukupnya. bubuh garam, gula, aji,sos tomato.
4. Biarkan mendidih dan siap untuk di hidang dan dimakan...

0 comment... add one now