MUTIARA DOA

MUTIARA DOA

~ Doa memohon rezeki
~ Doa memohon dilancarkan lisan dalam berbicara
~ Doa mohon agar diri dan keturunan dijadikan orang yg tetap mendirikan solat
~ Doa mohon keampunan atas kesalahan meminta sesuatu yg tidak diketahui hakikatnya
~ Doa mohon diberi keputusan yg baik 
~ Doa apabila berada dlm keadaan kesusahan dan penderitaan
~ Doa mohon diberi kesabaran 
~ Doa melihat sesuatu yg disukai
~ Doa mohon ketetapan iman
~ Doa mohon dijauhkan drpd bencana & musibah
~ Doa mohon anugerah keturunan yg baik
~ Doa mohon anugerah isteri dan keturunan yg menyenangkan hati.
1 - Doa Mohon Rezeki 
    - " Ya Tuhan kami , turunkanlah kiranya kepada kami suatu hidangan dari langit ( yang hari turunnya) akan menjadi hari raya bagi kami iaitu orang-orang yang bersama kami dan yang datang sesudah kami dan menjadi tanda bagi kekuasaan Engkau , berikanlah rezeki kami dan Engkaulah pemberi rezeki yang paling utama." ( Surah al- Maidah-ayat 114 )

2 - Doa Mohon Dilancarkan Lisan Dalam Berbicara
    - " Dan lepaskanlah kekakuan dari lidahku supaya mereka memahami perkataanku."

3 - Doa Mohon Agar Diri & Keturunan Dijadikan Orang Tetap Mendirikan Solat
    - " Ya Tuhanku , jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan solat, Ya Tuhan kami , perkenankanlah doaku." ( Surah Ibrahim-ayat 40 )

4 - Doa Mohon Keampunan atas Kesalahan Meminta Sesuatu Yang Tidak Diketahui Keadaannya
    - " Nuh berkata : " Ya Tuhanku, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dan memohon kepada Engkau sesuatu yang aku tiada mengetahui hakikatnya. Dan sekiranya Engkau tidak memberi ampun kepadaku , dan ( tidak ) menaruh belas kasihan kepadaku , nescaya aku akan termasuk orang-orang yang rugi." ( Surah Hud-ayat 47 )

5 - Doa Memohon Diberi Keputusan Yang Baik
     - " Pengetahuan Tuhan kami , meliputin segala-galanya. Kepada Allah sajalah kami bertawakal. Ya Tuhan kami ,  berikanlah keputusan antara kami dan kaum kami dengan hak ( adil ) dan Engkaulah Pemberi keputusan yang sebaik-baiknya." ( Surah al- A'raaf ayat 89 )

6 - Doa Apabila Berada Dalam Keadaan Kesusahan dan Penderitaan
     - " Allah , Dialah Allah Tuhanku , aku tidak menyekutui-Nya dengan sesuatu pun. Tiada Tuhan yang sebenar-benarnya melainkan Engkau jua. Maha Suci Allah sesungguhnya aku adalah orang yang menzalimi diri sendiri."

7 - Doa Mohon Kesabaran
     - " Ya Tuhan kami , limpahkanlah kesabaran atas diri kami dan kukuhkanlah pendirian kami dan tolonglah kami terhadap orang-orang yang kafir." ( Surah al-Baqarah ayat 250 )

8 - Doa Apabila Melihat Sesuatu Yang Disukai
     - " Segala puji bagi Allah yang dengan nikmat-Nya sempurnalah segala amalan yang baik."

9 - Doa Mohon Ketetapan Iman
     - " Wahai Tuhanku , berikanlah kepadaku iman yang kuat dan keyakinan yang tidak lagi di pengaruhi kekufuran dan berikanlah kepadaku rahmat yang dengan dia aku mencapai kemuliaan daripada kemuliaan-Mu di dunia dan akhirat."

10 - Doa Mohon Dijauhkan daripada Bencana
       - " Dan peliharalah mereka daripada ( balasan ) kejahatan dan orang-orang yang Engkau pelihara daripada ( pembalasan ) kejahatan pada hari itu, maka sesungguhnya Engkau anugerahkan rahmat kepadanya dan itulah kemenangan yang besar." ( Surah al- Mukmin ayat 9 )

11 - Doa Mohon Anugerah Keturunan & Waris Yang Baik
       - " Ya Tuhanku , janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri dan Engkaulah pewaris yang paling baik." ( Surah al-Anbiya'. ayat 189 )

12 - Doa Mohon Anugerah Isteri & Keturunan Yang Menyenangkan Hati
       - " Ya Tuhan kami, anugerahkan kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati kami , dan jadikanlah kami iman bagi orang-orang yang bertakwal." ( Surah al Furqan ayat 74 ).


0 comment... add one now