24 Jun 2014

SERUNDING DAGING

SERUNDING DAGING


BAHAN-BAHAN: 
- 500 gm daging- direbus dan disiat halus
- 100 gm serbuk kari
- 50 gm jintan manis
- 50 gm jintan putih
- 50 gm serbuk ketumbar
- 100 gm cili kering yang telah dikisar
- 200 ml santan
- 250 ml minyak masak
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR:
3 cm lengkuas
- 3 cm halia
- 100 gm bawang merah
- 60 gm bawang putih
- 5 batang serai
- 60 gm kunyit hidup

CARA MEMASAK:
1. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing.
2. Kemudian masukkan cili kering, serbuk kari, jintan manis, jintan putih dan ketumbar.
3. Setelah garing, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
4. Kemudian masukkan daging yang telah disiat-siat tadi bersama dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Masak sehingga kering menggunakan api yang perlahan dan sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan: