SEMUA PENUMPANG PESAWAT MH17 TERBUNUH

Semua Penumpang Pesawat MH17 TerbunuhPesawat penumpang MAS MH17 dipercayai ditembak jatuh di sempadan Ukraine - Russia. Mengikut Kementerian Dalam Negeri Ukraine, kesemua anak kapal dan penumpang terbunuh iaitu seramai 295 orang.

Penerbangan pesawat MH17, yang membawa 280 penumpang dan 15 anak kapal, terbang dari Amsterdam ke Kuala Lumpur selepas berlepas pada waktu makan tengahari hari ini.

Agensi berita Interfax melaporkan bahawa pesawat itu hilang berhampiran Donetsk, di mana pemberontak pro-Rusia telah berjuang Ukraine tentera kerajaan.

Saksi-saksi berkata bahagian badan bertaburan dari suatu jarak 15 km, menunjukkan pesawat berpecah pada pertengahan udara.

Dipercayai pesawat MH17 ditembak di permukaan udara dengan peluru berpandu di 33,000 kaki kira-kira 20 kilometer sebelum memasuki ruang udara Rusia oleh puak militan.Pakar Pertahanan Ukraine telah menyatakan kebimbangannya terhadap serang ke atas pesawat awam oleh kumpulan militan ini.

Presiden Russia , Vladimir Putin menghubungi  Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama bahawa kapal terbang Malaysia terhempas di wilayah Ukraine, kata Kremlin. 

Kedua-dua pemimpin itu mengadakan panggilan pra-dirancang mengenai keadaan di Ukraine di mana maklumat boleh didapati daripada menjadi pengawal trafik udara mengenai ttagedi ini.

Manakal , Presiden Ukraine Petro Poroshenko berkata angkatan tentera negaranya tidak menembak di mana-mana sasaran di udara. 

Kami tidak menafikan bahawa pesawat ini telah ditembak jatuh, dan kami tegaskan bahawa Angkatan Tentera Ukraine tidak mengambil tindakan terhadap mana-mana sasaran di udara, "katanya. 
Kami yakin bahawa orang-orang yang bersalah dalam tragedi ini akan bertanggungjawab.' 
~ Laporan dipetik oleh Dailymail~

0 comment... add one now